Da li u vremenu kada su nam činjenice dostupne na svakom koraku znamo više? Da li je invazivnost naše vrste dovela do pandemije i kakve su promene u ekonomskim paradigmama? Sa kakvim izazovima se suočavaju mediji? Kako je COVID kriza promenila način funkcionisanja medija? Kako pomiriti biznis, društvo i životnu sredinu? Kako da se pravilno informišemo?

Ovo su bila samo neka od ključnih pitanja na koja su stručnjaci dali odgovor 26. novembra 2020. godine, u Beogradu, na VI međunarodnom MITECO Forum-u pod sloganom „Znam, znači mogu!“. Forum je ove godine održan u hibridnoj formi (online i uživo) gde su učesnici panela razgovarali o aktuelnim temama poput održivog razvoja, politikama zaštite životne sredine i uloge medija u novonastaloj situaciji diktiranoj prisustvom virusa SARS-CoV-2.

U uvodnom delu su se obratili NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, Siniša Mitrović, direktor Sektora za cirkularnu ekonomiju PKS i Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

Tokom prve panel diskusije, čiji je moderator bio Nikola Božić, programski direktor istraživačke stanice “Petnica”, razgovaralo se o novoj realnosti i stavljen je fokus na intergeneracijsku solidarnost i značaj poverenja u nauku i obrazovanje. Učesnici Slobodan Minić, specijalni savetnik Fiskalnog saveta Republike Srbije, Ivan Karić, šef pregovaračke grupe 27 (2017-2020), Aleksandra Drecun, predsednica Centra za nauku i inovacije “Intersection” i Aleksej Kišjuhas, sociolog i kolumnista, su bili zaintrigirani da odgovore na kritična pitanja koja se tiču odgovornosti donošenja odluka i preduzimanja akcije.

Druga panel diskusija je imala temu uloge medija kao „…efektivne spone između različitih delova društva“, kako je moderator Slobodan Bubnjević, fizičar, naučnik i novinar izjavio u uvodnom obraćanju. Učesnici ovog panela su bili Zoran Stanojević, urednik RTS-a, Vojislav Stevanović, novinar N1, Ivana Mićević, novinar Večernjih novosti i Radojka Nikolić, urednica Biznis magazina i Ekonometra. Ustanovljeno je da mediji mogu da kreiraju javno mnenje, i da čitaoci uglavnom prate teme ako je problem akutan, te da nisu radi da prihvate svoju ličnu odgovornost za određene probleme. Takođe, ukazano je i na sve veći uticaj društvenih mreža na razmenu informacija.

U trećem panelu učesnici Siniša Mitrović, Miodrag Gluščević, programski direktor Stalne konferencije gradova i opština, Marinko Ukropina, generalni direktor SGS-a za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru i Thomas Leitner, rukovodilac odeljenja za upravljanje alternativnim gorivima, Wien Energie, Austrija i moderator panela Miodrag Mitrović su ukazali na odnos korporacija i društva. „Treći panel bavio se odnosom korporacija i društva iz ugla pozitivnih interakcija, kreiranja javno privatnih saradnji i kružne privrede.“, istakao je Miodrag Mitrović.

Na kraju, može se zaključiti da je svaka savesna akcija pojedinca bitna, da verujemo nauci, ulažemo u obrazovanje i da ojačamo privatne saradnje i primenimo načela cirkularne ekonomije. Ličnu odgovornost za održivost trebalo bi da preuzmemo svi jednako. Jednostavno rečeno – budimo informisani iz pravih izvora, svesni sebe i drugih i manje bahati.

Na Youtube kanalu MITECO Kneževac možete pogledati snimak celog foruma:

Istorijat o MITECO Forumu:

Prvi MITECO Forum je održan pre tačno 18 godina, a značaj MITECO Foruma iz godine u godinu raste i ogleda se u činjenici da predstavlja referentno mesto za pokretanje aktuelnih tema iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, sa posebnim osvrtom na oblast upravljanja otpadom. MITECO Forum predstavlja platformu za pronalaženje novih održivih rešenja kroz razmenu iskustava i primera dobre prakse. MITECO Forum je posvećen stručnoj javnosti, kompanijama, predstavnicima lokalnih samouprava i zainteresovanim pojedincima koji svojim delovanjem žele da utiču na zdraviju budućnost.

oglas
Prirodnjak. Osobenjak. Zanesenjak.