Svi oni koji imaju eko ideje za pokretanje sopstvenog posla, mogli su prošle nedelje da učestvuju na seriji predavanja posvećenih eko preduzetništvu.

Ekološka organizacija ImpactEco i Kancelarija za mlade Opštine Vračar ambicioznim mladim ljudima pružile su priliku da prisustvuju akademiji „Eko-preduzetnik“. Učesnici su stekli znanja i veštine neophodne za pokretanje startup-a koji će doprinositi stvaranju pozitivnih ekoloških promena u našoj zemlji.

Akademija je realizovana u Kancelariji za mlade Opštine Vračar, od 11. do13. marta 2020. godine, kroz tri dana interaktivnih predavanja i radionica. Predavanja su sproveli eksperti iz relevantnih oblasti i preduzetnici.

Cilj projekta bio je razvoj poslovnih ideja koje će uticati na rešavanje ekoloških problema naše zemlje u pet oblasti: obnovljivi izvori energije, reciklaža, zaštita biodiverziteta, zagađenje životne sredine, održivi razvoj.

Organizatori konferencije su Kancelarija za mlade GO Vračar i ImpactEco-udruženje iz oblasti životne sredine.

U nastavku možete pročitati nešto više o samim predavanjima. Izdvojili smo nekoliko za vas:

Fotografija: ImpactEco; Milica Đurić

Prvi dan

Prvo predavanje je održala Milica Đurić, predstavnik ImpactEco, pod nazivom ,,Održivi biznis modeli“.

Na dosta slikovit i domišljat način je objašnjena linearna i cirkularna ekonomija, kao i razlike između njih. Prenete su informacije o procentu korišćenja fosilnih goriva, njihovoj štetnosti, kao i o neophodnosti prelaska na zelena goriva.

U poslednjem delu ovog predavanja imali smo uvid u dobre primere iz sveta kako pokrenuti dobar ekološki startup. Neki od primera su:

  • ImpactBioeneegy je kompanija, koja se bavi problemom otpada-kompostiranjem-organskim otpadom. Osmislili su pokretno kompostiranje, na farmama, počeli su 2013. Cilj im je da se preko komposta dobija energija koja će se koristiti na lokalnom nivou.
  • CLIMEWORKS CO2 je kompanija čije postrojenje uzima CO2 iz vazduha. Preusmerava ga za korisne stvari na način na koji ne može da negativno utiče na klimatske promene, a samim tim ni na životnu sredinu.
  • AvaniEco se bavi proizvodnjom predmeta poput kesa, šolja, slamčica, pribora za jelo itd. koji su 100% biorazgradivi. Odnosno mogu se koristiti za kompostiranje. Obuhvataju široku paletu proizvoda i svi su napravljeni od obnovljivih i prirodnih sastojaka.
Fotografija: ImpactEco

Drugo predavanje ,,Motivacija za pokretanje sopstvenog biznisa i kako razmišljati kao preduzetnik” je održala Ana Prelić predstavnik NLP Energy House-a.

U toku ovog predavanja otvorena je bitna tema: – Zašto ljudi ne pokreću svoje poslove?

Ispotavilo se da su razlozi zapravo razne vrste strahova npr. strah od neuspeha, odbijanja itd.

Najbitnija stvar, pri pokretanju sopstvenog biznisa jeste da nađemo viši smisao (svrhu) biznisa -Zašto je važno to što mi pokrećemo.

Treće predavanje je održao Pavle Krivokuća predstsvnik Impact Hub-a, pod nazivom ,,Kako brzo validirati poslovnu ideju”. Saveti koje je Pavle ponudio lako se mogu primeniti i u svakodnevnom životu. On je takođe istakao da:

,,Prvih 50 kupaca je najbitnije,jer ako oni budu zadovoljni promovisanje će biti vrhunsko, oni su naši ambasadori”.

,,1 negativan komentar je ekvivalentan 10 pozitivnih, pogotovo na početku”. Ističe Pavle

Četvrto predavanje ,,Od ideje do biznis plana” održao je Nikola Stanišić osnivač Šumske tajne. Šumska tajna predstavlja robnu marku u okviru kompanije Stanišić Bio i čine ih namazi od šumskih (organskih) pečurki.

Praktčno objašnjene iz ličnog iskustva. Nikola je istakao kako stalno mora da se ulaže te da se prati tržište. Bitno je čuti mišljenje potrošača. Odnosno da se osluškuju njihove potrebe.

Drugi dan

Miloš Todorović osnivač KnitoManie je održao predavanje ,,Ekološko preduzetništvo”. KnitoMania okuplja mlade i stare koji heklanjem kesa prave torbe, rančeve, priveske itd .Ranci su apsolutan hit. Prave ih bake, koje su u penzijama, a imaju niske penzje, tako da im je omogućeno da zarade.

Jovana Švedić je zajedno sa majkom osnovala Kuću finih mirisa i oni su 100% ekološki. U Kući finih mirisa možete naći finu kozmetiku čiji izgled će mamiti Vaša čula. Naziv predavanja koje je Jovana održala je ,, Zeleno svetlo u zakonskim okvirima”.

Dosta je bilo govora i saveta za porez, šta je bolje na početku i zašto. Za početak je bolje plaćati paušalan porez,dok se ne stekne određena sigurnost,jer je lakše ulagati kada se plaća paušalan porez. Sama država nudi određene nove pogodnosti za preduzetnike paušalce.

Treći dan

Ivan Čitaković je jedan od osnivača AlgiOx-a, proizvoda koji služi za prečišćavanje vazduha uz pomoć algi. Na predavanju je objašnjeno kako i zašto je uređaj nastao. Ivan je govorio o tome koliko je bilo teško razviti jedan ovakakv uređaj. Ali i o tome kako je bitno pravu ideju razvijati sa pravim ljudima. Istakao je da treba da budemo svesni da idealan tim ne postoji, već da se idealan tim stvara, zajedničkim radom i požrtvovanošću.

Zvezdana Mutapović je predstavnik udruženja građana koje je napravilo aplikaciju Public Kitchen Infrastructure, uz pomoć koje je moguće kao pravno lice donirali hranu onima kojima najviše treba.

Trenutno aplikaciju mogu da koriste, odnosno da doniraju samo pravna lica, ali sam odziv pravnih lica slab. Smatra se da je jedan od razloga za to jer zakoni koji su trenutno u Republici Srbiji nalažu da ukoliko pravna lica žele nešto da doniraju moraju da plaćaju porez u iznosu od 20%. Pretpostavlja se da je ovo jedan od razloga da se pravna lica pre opredeljuju za spaljivanje hrane ili da je oni iskoriste na drugačiji način. Pravno lice koje je jedino do sada rešilo da donira je Imlek.

Autor: Petar Ranković

Zelene priče

oglas
Redakcija portala Zelene priče.