NASA je 1989. godine objavila studiju sa akcentom na isključivo sobne biljke koje imaju sposobnost prečišćavanja vazduha. Cilj ove studije je bio pronalazak ekonomičnog rešenja za eliminaciju toksina koji se nalaze u vazduhu u zatvorenim prostorijama. Broj toksina koje udišemo na dnevnom nivou je veći nego što mislimo, neki od izvora su u svakodnevnoj upotrebi. Iako je stara tri decenije, ova studija je i dalje najopsežnija koja postoji na ovu temu.

Šta udišemo?

Isparljiva organska jedinjenja (Volatile Organic Compounds – VOCs) su jedinjenja koja veoma lako isparavaju na sobnim temperaturama. Neka jedinjenja su štetna po ljude i životnu sredinu. Mogu prouzrokovati simptome poput glavobolje, iritacije očiju ili disajnih puteva. Dugotrajna izloženost može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ilustracija : Isparljiva organska jedinjenja

Jedna takva supstanca je benzen. Prisutan je u mastilima, farbama, razređivačima, pa čak i u duvanaskom dimu. Koristi se u različitim industrijama, kao npr. za proizvodnju lekova u farmaceutskoj industriji.

Poput benzena, trihloretilen, se takođe može naći u farbama i mastilima za štampače, pored toga je i sastvani deo adhezivnih proizvoda. Okarakterisan je kao potencijalno kancerogena supstanca.

Papirni proizvodi, koji su u upotrebi svakodnevno, poput toalet papira, papirnih kesa i marimica sadrže formaldehid koji se, zajedno sa benzenom, nalazi i u duvanskom dimu.

Ovo su samo neka od toksičnih jedinjenja koja se nalaze u našem domu i koja su potencijalna pretnja po našu dobrobit, ali na našu sreću priroda uvek ponudi rešenje.

Sobne biljke kao prirodni filtratori

Spatifilum – Spathiphyllum

Biljka poznata i kao mesečev cvet je laka za održavanje i neće previše oštetiti vaš budžet. Spatifilum je prvi na listi biljaka koje prečišćavaju vazduh, sa sposobnošću eliminisanja najvećeg broja toksina iz vazduha. Ne voli direktnu sunčevu svetlost, ali ne može opstati ni u potpunoj senci. Ukoliko se pojave žute mrlje na listovima ili se isti počnu sušiti, pomerite biljku na tamnije mesto i pratite dalje promene. Još jedan od mogućih razloga propadanja vaše biljke može biti nepravilno zalivanje. Zemlja mora imati dobru drenažu, kako ne bi došlo do zadržavanja vode (na dno saksije možete staviti kamenčiće kako bi poboljšali oticanje viška vode). U toplijim danima preporučuje se zalivanje 3 puta nedeljno, dok u hladnijim danima razmak između zalivanja se može povećati. Kao i u slučaju sa svetlom, biljka će vam pokazati da li joj je potrebno zalivanje tako što će njeni listovi klonuti.

Spatifilum je prvi na listi biljaka koje prečišćavaju vazduh, sa sposobnošću eliminisanja najvećeg broja toksina iz vazduha.

Slika : Spatifilum

Zmajevo drvo – Dracaena

Možda i jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, jer je praktično neuništiva i odlično podnosi život u zatvorenom. Stablo na čijem vrhu se nalaze dugački listovi oivičeni crvenom bojom (Dracaena marginata) je čine veoma atraktivnom biljkom. U zavisnosti od vrste, boja i širina listova mogu varirati. Kao i većina sobnih biljaka voli indirektnu sunčevu svetlost. Listovi će se brzo sušiti i žuteti od previše svetla,a bleda zelena boja će ukazati na manjak svetlosti. Biljka će se vrlo brzo oporaviti nakon pretrpljenog stresa, nemojte odustajati od nje!

Kada govorimo o potrebama za vodom i za zmajevo drvo važi isto pravilo kao i za većinu kućnih biljaka. Ukoliko je gornji sloj zemlje suv, vreme je za zalivanje. Ako pak preterate sa vodom, što će vam ukazati braon ivice listova, samo napravite veću pauzu do sledećeg zalivanja. Dracaena marginata je vrsta koja najbolje eliminiše toksine iz vazduha. Dracena je otrovna za pse i mačke! Držite je podalje od svojih kućnih ljubimaca!

Slika : Dracaena marginata

Sobne biljke koje imaju sposobnost akumulacije štetnih materija su raznovrsne i svaka od njih može eliminisati bar neki toksin iz vazduha. Pomenute biljke su najbolje u tom pogledu i nalaze se na samom vrhu liste. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da ove vrste neće oduzeti puno vašeg vremena, zahvalne su za održavanje i ulepšaće svaku prostoriju. Provetravanje vašeg dome je svakako neophodno, biljke ne mogu preuzeti sav teret, ali će vas nagraditi najbolje što mogu za pruženu ljubav i negu.

Slika : Raznovrsnost sobnih biljaka

Zelene priče

oglas
Inspiracija za tekstove uvek dolazi iz prirode. Diplomirala sam biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu i nastavila da se usavršavam na polju zaštite životne sredine. Zelene priče su mi dale priliku da se povežem sa ljudima i budem deo jedne "zelenije" zajednice.