Avokado (Persea americana) je tropsko voće koje svoj dan proslavlja svakog 31.jula. Poreklom je iz Meksika i Centalne Amerike. Njegova upotreba se beleži još u vreme Asteka, koji su verovali da donosi veliku snagu. U 16.veku njegovo rasprostiranje počinje kroz Centralnu i Južnu Ameriku i zatim avokado pronalazi svoj put do Evrope.

Fotografija 1: Wimber Cancho/Unsplash

Drvo avokada može dostići i do 20m u visinu. Pripada familiji lovora (Lauraceae). Plod je velika bobica sa jednim semenom tzv. avokado kruška.

Postoje tri osnovne vrste avokada:

  • Meksički
  • Gvatemalski
  • Zapadno indijski

Veliki je broj hibridnih vrsta na tržištu i one koje verovatno viđate u supermarketima su Hass i Fuerte. Hass ćete prepoznati po tamno zelenoj i hrapavoj kori. Fuerte ima nešto veći plod i zelenu tanku koru.

Najveći izvoznik avokada, prema podacima iz 2019., je Meksiko, a za njim Španija i Čile. Dok su najveći uvoznik i potrošač SAD.

Fotografija 2: Fuerte, Ran Shot First/Unsplash

Ovo super voće je postalo sastavni deo zdrave ishrane. Može se kombinovati u slanim i slatkim jelima, s obzirom da je njegov ukus donekle neutralan i puterast. Sadrži vitamin C, E i grupu B vitamina, a od minerala Mg i K. Odličan je izvor beta karotena i omega 3 masnih kiselina. Neke studije su pokazale da unos avokada može povoljno uticati na nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Da li je moj avokado zreo?

Ukoliko uzmemo u obzir cene u lokalnim prodavnicama, nezreo ili još gore pokvaren avokado je poslednje što želite. Prva stvar koja vam može ukazati na zreo avokado je boja. Zrelije voće će biti tamnije boje i mekano na dodir. Ako i dalje niste sigurni u svoj izbor, skinite malu peteljku na vrhu avokada. Ukoliko je ispod zelena boja i niste imali problema pri odstranjivanju peteljke, imate zreo avokado. Tamna braon boja ukazuje na prezreo plod.

Kućna biljka

Avokado može biti veoma lepa kućna biljka. Uspeva u kućnim uslovima, ali retko plodonosi. Kako bi vaše seme proklijalo, potopite ga do pola u vodu uz pomoć čačkalica. Postavite na sunčano mesto i redovno menjajte i dosipajte vodu ukoliko je isparila. Proces klijanja je dug i može potrajati od 2 do 6 nedelja. Nakon što se avokado razlista i pusti gusto korenje spreman je za sadnju. Držite svoj avokado na suncu i zalivajte često.

oglas
Inspiracija za tekstove uvek dolazi iz prirode. Diplomirala sam biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu i nastavila da se usavršavam na polju zaštite životne sredine. Zelene priče su mi dale priliku da se povežem sa ljudima i budem deo jedne "zelenije" zajednice.