Da li si ti osoba koju interesuju stari zanati, običaji, kultura ili način života? Oduvek si želeo/la da naučiš da kuvaš po starim receptima, a nisi imao/la od koga da učiš, sanjaš o tome da umeš da heklaš, štrikaš? Fasciniraju te biljke oko tebe i želiš da saznaš kako da ih prepoznaješ, bereš i koristiš? Onda je Zanateka prava stvar za tebe!

Šta je to Zanateka?


Zanateka je putujuća biblioteka zanata, koja će se kretati iz Novog Sada do okolnih sela, tražeći nove predmete, tehnike, zanate koji su u riziku da budu zaboravljeni. Zanateku čini grupa mladih, zajedno sa dvema budućim omladinskim radnicama, koji će istraživati ove predele kako bi se upoznavali sa njihovom istorijom i kulturom. Oni će kontaktirati i posećivati čuvare i čuvarke tradicije: sve one osobe koje poseduju zlatne ruke, poznaju vredne zanate i čuvaju još vrednije uspomene iz starih vremena.


Kako će Zanateka funkcionisati?


Ideja je da se učesnici sastaju svake nedelje od decembra 2019. do aprila 2020. na više lokacija u Novom Sadu. Posle upoznavanja i izgradnje tima Zanateke, sledi definisanje zanata, tehnika, oblasti koje će se istraživati. Nakon čega sledi mapiranje i kontaktiranje svih osoba, udruženja, lokalnih zajednica koje mogu prirediti praktične radionice za zanatlije.
Neki primeri onoga što će se raditi u toku ovog perioda jesu: kuvanje tipičnih jela, izrada tradicionalnih ruktovorina, učenje osnove jezika(kao npr. rusinski jezik), prepoznavanje i branje lekovitog bilja, heklanje. Sve zavisi od interesovanja grupe kao i konkretnog znanja budućih domačina/ica. Ljudi koji će pomoći da Zanateka zaživi su uglavnom odrasle osobe i osobe trećeg doba, koje imaju znanje i želju da upoznaju mlade i da to što znaju i vole podele sa njima! Veliku ulogu u Zanateci imaju budući učesnici/ce ovog programa, koji/e će dati doprinos svojim idejama, veštinama, kreativnošću.

Fotografija: Pexels


Zanateka nije fiksni koncept koji se ne menja, nego živo biće kome dajemo oblik kakav želimo.


Proces vode dve buduće omladinske radnice (šta to zapravo znači, saznaćete u Zanateci) koje imaju iskustva u radu sa mladima i veliko interesovanje prema uradi-sam načinu života i povezivanju između generacija i kultura. Nevena je iz Beograda, Frančeska je iz Italije, imaćete priliku da ih upoznate u Novom Sadu i da zajedno putujete po okolnim selima i upijate znanje i veštine 🙂


Šta dobijaš učešćem u Zanateci?


* usavršićeš lične sposobnosti, takozvane meke veštine (soft skills)
* družićeš se sa novim ljudima sa nekim sličnim interesovanjima
* bolje ćeš upoznati svoju zajednicu i sve čari Vojvodine
* steći ćeš praktične veštine i upoznaćeš se sa novim tehnikama i zanatima
* kvalitetno ćeš iskoristiti svoje slobodno vreme
* steći ćeš novo iskustvo i dobićeš potvrdu o tome


Uslovi za učešće u Zanateci:


* da si zainteresovan/a za teme kao što su tradicija, zanati, kreativnost i ručni rad
* da si motivisan/a da se upoznaš i deliš priče sa starim osobama, kao i osobama iz različitih nacionalnih grupa
* da si spreman/na da aktivno učestvuješ * da imaš između 15 i 30 godina *treba ti najmanje 4 slobodna poslepodneva na mesečnom nivou, od decembra do aprila


Učešće je besplatno, a program će pokriti neophodne materijale za radionice i autobuske karte za aktivnosti koji će se realizovati van Novog Sada (u obližnjim selima). Svi učesnici/ce će dobiti potvrdu učešća od organizatorki.


Program Zanateka se realizuje u okviru stručne prakse za buduće omladinske radnike i radnice koja je deo Univerzitetskog kursa Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici, sproveden od strane Centra za omladinski rad iz Novog Sada u sardadnji sa švedskim Univerzitetom u Jenčepingu i podržan od strane OPENS – Evropske omladinske prestonice Novi Sad 2019, Ministarstva za sport i omladinu Republike Srbije i IOGT-NTO MOVEMENT.


Prijave se vrše preko upitnika koji možeš pronaći na ovom linku.

Fotografija: Zanateka


Rok za prijavu je petak, 6. decembar, ukoliko imate bilo kakva pitanja i nedoumice, možete pisati na zanateka.ns@gmail.com

oglas
Redakcija portala Zelene priče.