Evropska nedelja mobilnosti

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, koja se od 2002. godine, održava od 16.-22. septembra, NSBI (novosadska biciklistička inicijativa) poziva sve građane da promene dosadašnje ponošanje u saobraćaju. Umesto automobila predlažemo da se opredele za alternativne vidove prevoza.

Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim akcijama i manifestacijama poboljšaju uslovi za javni gradski prezov, biciklizam i kretanje pešaka, te time smanji korišćenje putnikčih automobila. Uticaj Evropske nedelje mobilnosti stalno raste, tako da se osim Evrope proširio i van Evropskog kontinenta. Prošle godine je kroz razne manifestacije učestvovalo 2792 gradova iz 54 zemlje.

Novosadska biciklistička inicijativa

NSBI se svakodnevno bori za promovisanje biciklizma kao odličnog vida prevoza, jer naš grad ima idealne uslove za to. Našim svakodnevnim zalaganjem, borimo se za bolju biciklističku infrastrukturu. Vožnja bicikla je aktivan način kretanja, jeftin, a značaj za budućnost gradova je ogroman. Više ne smemo da se oslanjamo na automobilski prevoz, a vožnja bicikla je idealna alternativa.

Svetski dan bez automobila

Poslednji i najznačajni dan Evropske nedelje mobilnosti je 22. septembar Svetski dan bez automobila. Na taj dan NSBI organizuje zajedničku biciklističku vožnju gradom. Start je u 17h iz Limanskog parka.

Autor teksta: Marija Blažić (Novosadska bicklisitčka inicijativa)

oglas
Redakcija portala Zelene priče.