Sam naziv ovog plemenitog bića kao da nas povlači u neku drugu dimenziju, u svet vilenjaka sa tankim prozirnim krilima.

Vilin konjic je opšti naziv za leteće insekte koji pripadaju redu Odonata. Ime su dobili po grčkoj reči ‘odontos’ = zub, jer su im obe vilice nazubljene. Kao i većina drugih letećih insekata i oni su evoluirali u ranoj mezozojskoj eri. Ogromni predak iz gornjeg karbona je Meganeura monyi imao je raspon krila oko 680 mm.

Podela

Vilin konjice možemo podeliti u dve grupe.

Prva grupa pripada podredu Anisoptera ili pravi vilin konjici. Na engleskom jeziku nose naziv dragonfly, te sam naziv asocira na nekog ko prevazilazi sva vremensko-prostorna ograničenja. Vrste iz ovog podreda su krupnije i oči su im spojene. Kod pravih vilinih konjica zadnja krila su šira u osnovi i postavljena su na gore ili prema napolju tokom mirovanja.

Druga grupa pripada podredu Zygoptera ili vodenim devicama. One su po veličini manje i razmaknutih očiju.Kod device su prednja i zadnja krila gotovo jednaka, drže ih uz telo pri mirovanju.

Vilini konjici su dobro proučena grupa insekata koja u svetu obuhvata više od 5000 vrsta. U Srbiji prema Alciphron-u, bazi podataka o insektima Srbije, postoji 64 vrste vilin konjica. U poslednjih nekoliko decenija neke vrste se nisu ponovo zabeležile, pa ostaje pitanje da li se i dalje nalaze na teritoriji naše zemlje.

Aeshna grandis-Veliki kraljević, Aeshna viridis-Zeleni kraljević , Ophiogomphus cecilia-Zmijski razroki konjic, Leucorrhinia caudalis-Belorepi barski vranac, Leucorrhinia pectoralis-Žutopegi barski vranac, Lestes macrostigma-Tamna zelena devica i Sympetrum pedemontanum-Četvoropegi poljski konjic su vrste koje nisu viđene duži vremenski period i vrlo je upitno da li ih ima i dalje kod nas. Smatra se da poljoprivreda, kultivizacija, industrija i mnogi drugi faktori utiču na njihov nestanak, a pre svega čovek.

Životni ciklus

Životni ciklus im je nepotpuna metamorfoza, sastoji se iz tri stadijuma: jaje, larva ili nimfa i odrasla jedinka.

Životni ciklus im je bitno vezan za vodu, jer larve žive u vodi. Kada se izlegu, larve brzo napreduju u toku leta, prolaze kroz seriju preobražaja i dobijaju konačan izgled. Tokom jeseni sledeće godine kada ulaze u ‘dijapauzu’ (oblik zimskog sna) da bi se sledeće godine pojavili u rano leto kao odrasle jedinke. U prvim stadijumima larve žive u vodi. Posle dijapauze, konačni stadijum larve izlazi iz vode i smešta se na biljku gde se presvlače u odrasle jedinke ostavljajući za sobom odbačenu košuljicu. Mlade odrasle jedinke prolaze kroz period hranjenja i sazrevanja pre nego što počnu da se pare.

U zavisnosti od vrste kojoj pripada, vilin konjic može da živi od 6 – 7 meseci do punih 5 godina. Najveći deo svog života ipak provede kao larva, jer leti samo u najtoplijim mesecima: najčešće od juna do septembra.

Ishrana

One su grabljivice i hrane se drugim životinjicama. Hrane se i larvama drugih vilinih konjica, ali i sopstvene vrste, tako da kod ovih insekata postoji kanibalizam. I odrasli vilini konjici su grabljivci. Svoj plen hvata pomoću dugih i nazubljenih nogu, i to uvek u letu. U letu pomoću nogu drobi, da bi zatim pojeo svoj plen. Noge ovim insektima ne služe za hodanje, već samo za odmaranje od leta i za lov. Noge su grupisane u prednjem delu tela pa nisu pogodne za hodanje. Veoma su teritorijalni i obično biraju mesto odakle imaju dobar pregled i mogu lako napasti. Kada ih nešto uznemiri brzo odlete, ali se ubrzo vraćaju na isto mesto.

Brzina

Jedna od glavnih osobina koja karakteriše vilin konjice je brzina. Vilin konjic je neverovatno brz: dok leti iznad vode razvija brzinu od tridesetak kilometara na sat (poređenja radi: pčela leti deset, a muva svega sedam kilometara na sat). Međutim, na kraćim razdaljinama vilin konjic može iz mesta da jurne brzinom preko 90 kilometara na sat. Entomolozi kažu da on može da poleti „punim gasom“ čitavih 135 kilometara na sat. Tada je brži od vetra i može da se utrkuje sa automobilima manje kubikaže (na primer sa fićom). Ne treba potcenjivati vilinog konjica ni na duže staze – mornari su ga viđali oko brodova i do 300 kilometara udaljenih od obale.

Fotografija: Pixabay.com

Simbolika vilin konjica

Vilin konjici se smatraju simbolom preživljavanja, suptilnosti, harmonije, magije, sreće, promena, celovitosti i čistote.

Njegovo postojanje povezano je sa energijom vode i vetra/vazduha. Vilin konjic je ovde da nam poruči da možemo da preživimo sve promene koje se dešavaju na našoj planeti, u prirodi, van nas.

oglas
Postadoh deo zelenih priča u želji da prirodu približim svima! Da bismo znali kako prirodu da zaštimo i sačuvamo moramo da je spoznamo. Student sam na master studijama za profesora biologije i pričaću vam zelene priče o biljkama i životinjama.