Ulaganje u budućnost – Šumski ekosistemi imaju zaštitno-regulatornu fukciju, što znači da utiču na klimu, vodni režim, sprečavaju eroziju… Stručnjaci kažu da postoji više od 300 funkcija šuma

Šume apsorbuju ugljen-dioksid iz atmosfere i proizvode kiseonik, tak da su jedan od najznačajnijih prirodnih resursa. Šumski ekosistemi spadaju među najvažnije i najsloženije kopnene ekosisteme sa biodiverzitetom koji čine različite biljne i životinjske vrste, gljive i mikroorganizmi.

Šumski ekosistemi imaju zaštitno-regulatornu fukciju, što znači da utiču na klimu, vodni režim, sprečavaju eroziju… Stručnjaci kažu da postoji više od 300 funkcija šuma, a ovo su samo neke od njih.

Foto: Pexels

Saša Stamatović, direktor Uprave za šume, kaže za Kurir da su šume prepoznate kao najbitniji kopneni ekosistem, koji ima ključnu ulogu u regulisanju štetnih efekata kllimatskih pojava.

– Šume imaju ključnu ulogu u regulisanju štetnih efekata kllimatskih pojava. Jedna od osnovnih aktivnosti kojom se državna uprava bavi jeste unapređenje stanja postojećih šuma, kao i povećanje površina pod šumama – kaže Stamatović i dodaje da su šume bitne za opstanak ljudskog društva, a da bi one mogle da opstanu i bez nas.

– Zbog svega ovoga jedna od osnovnih aktivnosti koje se državna uprava bavi jeste unapređenje stanja postojećih šuma, kao i povećanja površina pod šumama – kaže Stamatović.

Naša planeta godišnje izgubi 12 miliona hektara šuma (podaci Ujedinjenih nacija). Neadekvatna briga o šumama, klimatske promene, česti šumski požari i suše, problemi su čitavog čovečanstva. Zato je pošumljavanje prepoznato kao jedna od glavnih mera u borbi protiv klimatskih promena. Shvatanje i razumevanje važnosti šuma i njihove uloge predstavljaju ključne stvari za budućnost, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

KADA POŠUMLJAVATI?

Pošumljavanje se sprovodi nakon završetka vegetacionog perioda i kada opadne lišće sa sadnica listopadnih vrsta drveća. Iz JP „Vojvodinašume“ kažu da je, pored pripremljene površine i kvalitetnog repromaterijala, potrebno obezbediti i radnu snagu.

– Od radne snage u velikoj meri zavisi da li će pošumljavanje biti dobro ili će naredne sezone uslediti popunjavanje, a možda i ponovno pošumljavanje na lokalitetima gde je ostalo manje od 50 odsto sadnica – kažu iz JP „Vojvodinašume“.

Podsetimo, prepoznajući značaj šuma, „Adrija medija grupa“ i „dm drogerie markt“, zajedno sa institucionim partnerima Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume, JP „Vojvodinašuma“, JP „Srbijašume“, Privredne komore Srbije, Pokretom gorana Srbije i botaničkom baštom „Jevremovac“, pokrenuli su projekat pod nazivom „Zasadi drvo“.

Foto: Pexels

„Adrija medija grupa“ i dm, kao dve društveno odgovorne kompanije, ovom akcijom pre svega žele da podignu svest o važnosti pošumljavanja područja kojima je to potrebno, kao i zaštiti životne sredine kako za nas tako i za buduće generacije.

U toku ove kampanje „Adrija medija grupa“ i dm pošumiće 15 hektara krajem oktobra. U istom danu svim građanima koji budu želeli da se priključe našoj akciji pošumljavanja biće obezbeđene sadnice, a krajem avgusta objaviće se spisak tačnih lokacija na teritoriji cele Srbije.

DA LI STE ZNALI?

– Postoji drveće koje može da eksplodira (kompleksni spoj hemijskih reakcija koje se odvija u pojedinim vrstama drveća može dovesti do prave eksplozije)

– Više od 25% farmaceutskih proizvoda na Zapadu pravi se od biljaka iz tropskih šuma

– Postoji drveće koje samo sebe đubri (istraživači su otkrili neobičnu sposobnost drveća koja se ispoljava kada se stablo iseče. Panj koji ostane privlači azot iz vazduha kako bi nahranio tlo i travu)

Izvor: National Geographic Serbia

oglas
Redakcija portala Zelene priče.