Ko je rogač?

Rogač (Ceratonia siliqua), roščić, slatka korica, rožičak su nazivi za vrlo lepo dekorativno, razgranato drvo visoko do 10 m, gusto okićeno perastim, zimzelenim, sjajnim kožastim listovima. Cveta od avgusta do oktobra. Plod sazreva tek naredne godine. Plod je do 20 cm dugačka i 1-2 cm debela , pljosnata, mesnata, ukusna, slatka, pomalo opora, čvrsta mahuna. Mahuna je svojstvenog prijatnog mirisa, boje čokolade u kojoj se nalazi 12-15 vrlo tvrdih semenki.

Fotografija: Rogač
Izvor: Pixabay.com

Rasprostranjenost

Veličanstveno drvo je poreklom iz zemalja istočnog mediterana, dobro je prilagođeno kamenitom i krečnjačkom zemljištu toplih kimatskih krajeva. Sada je široko rasprostranjeno u Mediteranskom regionu i cenjeno je od strane različitih naroda.

Dobro uspeva na najljućem kršu, pa se preporučuje za pošumljavanje goleti. Najveći proizvođač i izvoznik rogača je Kipar.

Aktivni sastojci

Većina aktivnih sastojaka prisutna je u mesnatim zidovima koji razdvajaju seme od mahune. Rogač sadrži oko 7% proteina, 35% skroba, 40% šećera (naročito glukozu i saharozu), mineralne soli, tanini i masti u nižim proporcijama. Elementi koji se javljaju u tragovima su magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor i silicijum. Veoma je bogat ugljenim-hidratima od kojih je najinteresantniji karubin koji pod uticajem enzima karubinaze prelazi u redukcioni šećer koji može da fermentira.

Mahune su veoma bogat izvor proteina, ali i vitamina poput vitamina E i K.

Fotografija: Mahune rogača
Izvor: Pixabay.com

Upotreba

Rogač se veoma malo koristi u ishrani ljudi, bar na našim prostorima. Rogač je vrlo jaka i potpuna hrana, veoma prijatna poslastica i efikasan i jeftin lek, osobito za vreme vladanja stomačnih virusa. Popularan je u pedijatrijskoj medicini od 1941. godine, kada je španski lekar Ramos zapazio da su gladna deca u Španiji koja su se hranila rogačem ređe patila od problema sa varenjem, u odnosu na ostalu decu. To je potvrđeno i istraživanjem u kojoj su se bebe lečile od dijareje rogačem i konvencionalnim lekovima. Bebe koje su dobijale rogač počele su da se oporavljaju za dva dana, za razliku od drugih beba koje uz lekove nisu uzimale rogač.
Sušeni rogač je, takođe, i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

Plod rogača je vrlo važna i zdrava koncentrovana hrana za ljude i domaće životinje. Samleven rogač (Ceratoniae farina) upotrebljava se kao izvrstan dijetalan lek za lečenje želudačno-crevnih poremećaja. Da bi rogač imao još prijatniji ukus i veću adsorptivnu moć, da bi bolje upijao razne crevne toksine i međuproizvode metabolizma bakterija, rogač i njegovo brašno se može pre upotrebe malo propržiti slično kafi i upotrebiti kao aktivni medicinski ugalj velike lekovite vrednosti.

Upotrebljava se i za lečenje oragana za disanje. Upotrebljava se jedna kašika brašna od rogača, prokuva se kao griz u šolji mleka i pije toplo više puta dnevno za lečenje obolelih bronhija.

Pokorica rogača je vrlo čvrsta, pa je dobro samleven ili stucan rogač pre upotrebe prosejati, jer su delići mahune vrlo oštri, pa mogu povrediti obolelu sluznicu organa za varenje.

Farmaceutska industrija koristi seme za proizvodnju kvalitetne sluzi koja ima primenu u medicini i farmaciji. Pržen rogač je najprijatnija zamena i dodatak kafi.

Prženi rogač je najprijatnija zamena ili dodatak kafi. Mnoge armije spravljaju ratnu rezervu komprimovanih tableta kafe za jedan ili više obroka. U tim pastilama ili opekama ima 5-20% kafe, a ostatak je prženi rogač, ječam, cikorija i dr.

Rogač zlata vredan

Merna jedinica za merenje zlata je karat. Reč karat potiče od grčkog naziva za mahunu rogača sa kojom se u antičkom dobu merila težina zlata. Težina jednog karata ekvivalentna je težini od 0.2 g, kao i težina semena rogača koje je uniformisane mase. Danas je karat standardizovan i iznosi upravo toliko.

Zelene priče

oglas
Postadoh deo zelenih priča u želji da prirodu približim svima! Da bismo znali kako prirodu da zaštimo i sačuvamo moramo da je spoznamo. Student sam na master studijama za profesora biologije i pričaću vam zelene priče o biljkama i životinjama.