Poštovani i dragi čitaoci, kao što sam vam u tekstu o biodiverzitetu Srbije napisao, a volim da održim reč, napisaću jedan poučan članak o ugroženim vrstama Srbije.

Srbija predstavlja jednu od zemalja u kojima postoji mnogo biljnih i životinjskih vrsta, koje se mogu naći samo na njenom području. Međutim, određeni broj vrsta se našao u takozvanoj grupi ugrožene vrste.

Ugrožene vrste su one vrste kojima preti izumiranje. Najčešći uzrok toga je čovek i njegovo negativno delovanje. Prosto moram da napišem, to je jače od mene nije negativno, nego bahato delovanje.

Možda najpoznatiji primerci ugroženih vrsta su verovali ili ne (mrki) medved i (sivi) vuk.

Da, da, a što je najgore od svega u ove životinje su se naši preci kleli i za njih su bili svetinje.

Naša mitologija, da je sreće da se ona izučava u školama je puna predanja o bogu Velesu, a njegova zaštitna životinja je medved. Strahor je beli vuk i smatra se prvim bogom među Srbima i šire među Slovenima.

Još malo o medvedima. Zanimljiv podatak:

Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj žive pripadnici tri populacije mrkih medveda – Ursus arctos: dinarsko-pindske, karpatske i staroplaninske

Simbol na našem grbu orao krstaš je isto ugrožena vrsta. Kada se pogleda samo primer na ove tri navedene do sada životinje, stiče se utisak da ljudi očigledno nemaju pojma.?! Koliko je bitno da upravo životinje i biljke koje su toliko karakteristične za našu prelepu zemlju sačuvamo. Po njima treba da se prepoznajemo.

Fotografija: pixabay.com ORAO KRSTAŠ

Zbog klimatskih promena i samih karakteristika Pančićeve omorike i ona spada u ugrožene vrste. Da ne ispadne da samo nabrajam životinjske vrste. Nije mi namera da to radim, ali mislim da su ljudima daleko poznatije iole upravo ove do sada nabrojane životnjske vrste, pa sam se zato malo više njima posvetio.

Imamo još mnogo prelepih i veoma poznatih biljnih vrsta koje su ugrožene:

* tisa, nalazi se po planinama i klisurama,

* molika, raste na Šar-planini i Prokletijama,

* stepski božur, koji raste u Deliblatskoj peščari,

* gorocvet, raste na Fruškoj gori,

* rosulja, može se naći na Staroj planini i Vlasini,

* venerina vlas ili devojačka kosa se može jedino naći u Specijalnom rezervatu prirode Venerina padina.

Fotografija: pixabay.com TISA
Fotografija: pixabay.com ROSULJA

Vrsta po kojoj je poznat kanjon reke Uvac je beloglavi sup i on spada u ugroženu vrstu. U okviru rezervata biosfere ,,Mura-Drava-Dunav“ ili ,,Evropski Amazon” se nalazi Gornje Podunavlje. Na njegovom prostoru živi orao belorepan, koji je kao što možete da zaključite ugrožena vrsta.

Ima mnogo primera, ali opet njihova ugroženost je usko povezana i sa ekosistemima u kojima oni žive. Prosto je da ako se njihovi ekosistemi uništavaju, onda će i oni početi da budu ugroženi, a kao krajnji ishod uništeni-istrebljeni.

To ne smemo nikako da dozvolimo i zato NE ZA MHE I ZA OSTALE NEEKOLOŠKE INVESTICIJE!!!

Zeleno-plavi pozdrav.

Zelene priče.

oglas
Rođen sam 16.07.1991. u Beogradu. Živim u Obrenovcu ceo život. O meni možete zaključiti da sam ljubitelj prirode na osnovu završenih osnovnih studija  Geoprostorne osnove životne sredine na Geografskom fakultetu, kao i završena tri mastera na Geografskom, Šumarskom i Poljoprivrednom fakultetu koji se odnose prema životnoj sredini iz različitih uglova. Na osnovu iskustva na Festivalu nauke i kao Eco Hub edukator u osnovnim školama u Beogradu voleo bih da nastavim da se bavim edukacijom predškolaca i osnovaca u oblasti životne sredine.