U nedelju, 23. juna održana je prva protestna šetnja za šumu na Fruškoj gori. Liderka pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, Dragana Arsić kaže da je bilo oko 80 prisutnih. 

  • Ovaj događaj smatramo vrlo značajnim i uspešnim jer je ovo prvi izlazak ekoloških aktivistkinja i aktivista na Frušku goru i jasno i glasno izražavanje stavova. Ovo je početak, ovo je javno pokazivanje pravca kojim idemo i pokazivanje ciljeva od kojih nećemo odustati!

Na skupu su govorili liderka pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, Dragana Arsić, planinar i aktivista iz Planinarskog društva Naftaš, Dušan Tomić i članovi Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“. Ceo snimak i govore možete pogledati na linku ispod.

Video: NIDSBE Josif Pančić

Dušan Tomić je ukazao na to da su tokom šetnje primetili da se radi na putevima, te da su time ugrožene plava, crvena, zelena i maratonska staza

  • Apelujem na sve vas da nas podržite da se još više raširimo, da jednostavno istrajemo, da nas niko ne može uplašiti, da budemo svesni da raidmo jedan dobar posao. Ja volim ovu šumu, vi je volite, ne dopustimo nikome da je uništava!

Bojana Matić, studentkinja biologije i predsednica NIDSBE Josif Pančić, obratila se prisutnima i rekla kako ovo društvo već godinama organizuje terenska istraživanja na Fruškoj Gori i prikuplja korisne podatke.

  • Ove smo našli veliki broj novih vrsta za Srbiju, što ukazuje na značaj Fruške gore. Da li bi ovoga bilo da nema šuma? Naravno da ne. 

Staša Stanković, takođe studentkinja biologije, članica liderskog tima i članica NIDSBE Josif Pančić navela je neke od značajnih vrsta koje stanuju na Fruškoj gori. Kako kaže Staša, u bogatoj fauni ističe se oko 200 značajnih vrsta insekata, a većina gmizavaca se nalazi na crvenoj listi ugroženih životinja (šareni daždevnjak, gatalinka, smuk, šarka…). Od šezdesetak sisara izdvajaju se zaštićene vrste slepih miševa, divlje mačke, tekunice kao i slepo kuče. Naravno i bogatsvo gljiva koje čine važnu kariku u održavanju ekosistema i preko 200 vrsta ptica.

  • Fruška gora  je veoma značajna za razumevanje davne geološke prošlosti čije osobine poseduje i kao takva predstavlja jedinstven prirodni fenomen i naša dužnost je da je sačuvamo.
Fotografija: Katarina Brett

Za kraj skupa obratio se još jedan student biologije i član NIDSBE Josif Pančić, Nikola Veljković koji je istakao da su pticama potrebne stare šume, sa mnogo insekata i gde neke vrste mogu da se gnezde u samim stablima drveća. Takođe, podsetio je da su šume veoma značajne za ptice grabljivice, te da se dve ugržene vrste, orao kliktaš i patuljasti orao gnezde na Fruškoj gori i da je veoma bitno zaštititi ih.

Tokom šetnje, aktivisti su se susreli i sa predstavnicima Nacionalnog parka koji su bili nezadovoljni njihovom šetnjom i protestom, iako su kako iz Pokreta kažu, oni prijavili skup u MUP-u. Predstavnici Nacionalnog parka Fruška gora nisu bili zadovoljni što se aktivisti okupljaju u šumi, kao i činjenicom da nisu učestvovali na okruglom stolu koji je organizovala „Zelena stranka“ 21. juna. gde se govorilo o ovom problemu.

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ je na svojoj Facebook stranici objasnio zašto ne učestvuje na pomenutom okrugom stolu.

  • Ekološkim aktivistima i ekloški osvešćenim građanima nisu potrebni okrugli stolovi na kojima bi predstavnik JPNpFg obajšnjavao kako oni seku po zakonu i po planskim dokumentima i da čak nedovoljno seku šume koliko bi trebalo, „da bi ispunili godišnju normu“

Više o okruglom stolu pročitajte ovde.

Šumski razgovori sa predstavnicima Np✋💚🌳🌳🌳🍃🍂🌳🌲🍀🌳💚✋

Geplaatst door Gordana Munic op Zondag 23 juni 2019
Video: Gordana Murić
oglas
Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.