Najveći živi zid u Evropi godišnje će proizvoditi i šest tona kiseonika.

Britanski arhitektonski studio Sheppard Robson dizajnirao je zgradu mešovite namene Citicape House s „najvećim živim zidom u Europi“ koji bi u svom okruženju trebao znatno poboljšati kvalitet vazduha.

Screenshot sa vebsajta: Sheppard Robson

Pročelje zgrade Citicape House biće prekriveno s čak 400.000 biljaka za koje se očekuje da će godišnje apsorbovati „više od osam tona ugljen dioksida i znatno poboljšati lokalni kvalitet vazduha proizvodnjom šest tona kiseonika“. Zgrada će se nalaziti u središnjem delu Londona, na prometno gustom području između Farringtona i Moorgatea, poznatom kao londonska Kulturna milja (Culture Mile).

Zgradu je dizajnirao londonski arhitektonski studio Sheppard Robson kako bi zamenio postojeću poslovnu zgradu i pružio primer kako se i u gusto izgrađenom urbanom okruženju mogu rešavati problemi onečišćenja vazduha i prilagodbe klimatskim promenama.

„Na ovoj središnjoj gradskoj lokaciji uistinu je postojala potreba za novom perspektivom i rešenjima koja će Londonu pomoći u borbi protiv onečišćenja vazduha. Smatrali smo da bi integrisani pristup umesto izolovane zelene površine imao daleko veći uticaj na lokalne uslove okoline, ali i na izgled ovog dela grada“, rekao je za Deezen Dan Burr, partner u Sheppard Robsonu.

U novoj će zgradi po njenom završetku 2024. godine biti smešten hotel s pet zvezdica, kancelarijski prostori i konferencijske dvorane, kao i restoran, spa centar i sky-bar, a krovna terasa na jedanaestom spratu zgrade biće otvorena za javnost.

Screenshot sa vebsajta: Sheppard Robson

Sam oblik i veličinu Citicape House-a odredila je pređašnja zgrada koja se nalazila na ovom mestu. Međutim, prizemlje nove zgrade biće odmaknuto od ivice ulice kako bi se proširio pločnik i omogućila veća povezanost s okolnim prostorom.

„Razmišljali smo o tome kako naš dizajn može pozitivno uticati na gustu izgrađenost londonskog središta pa smo stoga došli na ideju o gradnji zgrade koja će imati naglašen zeleni uticaj na tom uskom prostoru omeđenom frekventnom raskrsnicom i ostalim zgradama“, istaknuo je Dan Burr.

Na krovnoj terasi će se urediti vrt s autohtonim biljem i raznim vrstama divljeg cveća s ciljem podsticanja biodiverziteta u središtu grada, kao i stvaranja ugodnog prostora za odmor i opuštanje.

Osim svog velikog „živog zida“, zgrada će imati učinkovito ostakljenje kojim će se uz ugrađenu toplinsku pumpu bitno smanjiti troškovi grejanja i hlađenja unutrašnjih prostora. Takođe, na zgradi će se sakupljati i kišnica kojom će se navodnjavati njen vertikalni vrt.

Izvor: Ekovjesnik

oglas
Redakcija portala Zelene priče.