Protiv kompanija uključujući Coca-cola, PepsiCo, Procter & Gamble i Nestle podneta je tužba zbog stvaranja plastičnog otpada i uništavanja planete, piše One green planet.

Tužbu je podneo „Earth Island Institute“ , protiv deset kompanija za proizvodnju hrane, pića i robe široke potrošnje u nastojanju da se one proglase odgovornim za plastični otpad. U tužbi, podnesenoj 26. februara u Kaliforniji, pomenute kompanije nastoje se optužiti za zagađenje vodenih tokova u Kaliforniji.

Tužba zbog otpada
Photo by mali maeder from Pexels

Tužba zbog otpada zahteva da kompanije prihvate odgovornost

Sumona Majumdar, generalni advokat ove organizacije, rekla je o tužbi da se u osnovi nastoji da se ove korporacije proglase odgovornim za svoj udeo u plastičnom zagađenju i za njihove tvrdnje da je ambalaža koju koriste reciklabilna.
„Predugo su troškove svog zagađenja prebacivali javnosti, a to uključuje neprofitne organizacije poput Earth Island Institute koje dobrotvorne fondove koriste za čišćenje otpada.“, objasnila je Majumdar, a prenosi One green planet.

Tužba je napravljena po uzoru na prethodno podnesene tužbe protiv kompanija: Big Oil, Big Tobacco i Big Pharma, sa nadom da će kompanije prihvatiti odgovornost za svoju ulogu u zagađenju plastikom. Prema rečima Majumdar, ove kompanije forsiraju proizvod, a zatim kreiraju kampanju koja dezinformiše javnost, tako da potrošači nisu u potpunosti svesni štetnosti proizvoda prilikom donošenja odluka o kupovini.

Reciklaža nije dovoljna!

Slično nedavnom izvještaju Greenpeace-a, ova tužba dovodi u pitanje održivost „recikliranja plastike“. Samo 9% plastike proizvedene od 1950. godine je zapravo reciklirano, a plastika u okeanima čini nepopravljivu štetu. Senatori i zastupnici u Kongresu nedavno su uveli Zakon o oslobađanju od plastike (Break Free From Plastic Act), što predstavlja još jedan korak ka uklanjanju i smanjenju plastike.

Kako piše Los Angeles Times, ovim zakonom bi se, prema rečima zvaničnika, formirao nacionalni program otkupa kontejnera za piće, zabranio bi neke plastične proizvode za jednokratnu upotrebu i primorao na upotrebu recikliranog materijala pri pravljenju plastičnih boca i pakovanja.

Tužba zbog otpada
Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Ko su najveći zagađivači?

Sugeriše da je lista optuženih sastavljena, bar delimično, iz revizije koju je prošlog leta u 51 državi izvršila jedna od partnerskih organizacija Earth Island Institute. Studija je otkrila da su među 10 najvećih zagađivača bili Coca-Cola, Pepsi, Procter & Gamble, Mondelez International i Colgate-Palmolive. U tužbi su navedene ove kompanije, zajedno sa Nestle USA, Cristal Geiser Vater, Clorok, Mars i Danone North America. Ceo izveštaj o kompanijama koje zagađuju okolinu, možete pročitati ovde.

Tužba opisuje Nestle kao najveću svetsku kompaniju za proizvodnju hrane i pića, a Pepsi kao drugu najveću. U tužbi se tvrdi da kompanije tužene zajedno proizvode oko 15% celokupne plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu, prenosi Los Angeles Times.

Podsetimo, Koka-kola je u novembru proglašena za najvećeg zagađivača u svetu, već drugu godinu za redom.

Izvori: One green planet, Los Angeles Times

oglas
Redakcija portala Zelene priče.