19. avgust – Svetski dan orangutana

Fotografija: Pixabay

Palmino ulje

Pre nego što zagrizete omiljenu čokoladicu, čips ili zaronite kašiku u teglu omiljenog kremića, setite se da su orangutani najveća žrtva industrije palminog ulja! Palmino ulje se koristi u većini restorana brze hrane, proizvodnji gotovo svih poslastica i grickalica, kao što su čokolade, praline, čips, grisine, keksi, namazi poput Nuttele, sladoledi, kozmetika…

Širom sveta se mogu naći ilegalne plantaže palmi što dovodi do smanjenja prirodnih staništa orangutana. Samo na Sumatri u poslednih 15 godina uništeno više od 15. 000 kvadratnih kilometara šuma! Zbog ljudske pohlepe i sticanje što većeg kapitala, ovim divnim stvorenjima, koja po svom ponašanju, visokoj inteligenciji i složenom socijalnom životu, podsećaju na ljude, ugrožen je opstanak.

Populacija orangutana sa Sumatre i Bornea se bukvalno prepolovila! Stopa deforestacije postala je sve veća, a time brojnost orangutana sve manja. Orangutani žive na području zapadne i srednje Afrike, širom južne i jugoistočne Azije, najčešće u tropskim kišnim šumama.

Krivolov

Sve više beba orangutana odrasta kao siročad jer njihove majke ubiju krivolovci-zlikovci! Mnogi žele bebu orangutana kao kućnog ljubimca. To je posebno prisutno na Tajlandu i Maleziji, gde krivolovci krijumčare ove slatke bebice. Da bi se došlo do bebe orangutana, prvo se mora ubiti majka. Ovaj krivolov je znatno olakšan od kada su orangutani proterani sa svog staništa na mnogo manje teritorije.

Fotografija: Pixabay

Borba za opstanak zahvaljujući raznim organizacijama, fondacijama i aktivistima
Na Sumatri, u Nacionalnom parku Gunung Leuser mnoge organizacije i udruženja rade na tome da se ovim inteligentnim bićima omogući koliko-toliko normalan život. Zahvaljujući aktivistima, poslednjih godina, njihova brojnost se minimalno povećala.

Šta možemo mi kao pojedinci učiniti za orangutane?

Danas, na Svetski dan orangutana, kažimo STOP proizvodima koji sadrže palminu mast!
Larisa Blažić, predavač arhitekture na univerzitetu u Londonu, pre 2 godine posetila je Borneo. Na licu mesta je videla štetu koju prouzrokuje krčenje tropskih šuma, prirodnog staništa orangutana.  Po povratku u London, pokrenula je kampanju, protiv konzumiranja bilo koje hrane koja sadrži palmino ulje, kao i upotrebu kozmetike. Mnogi njeni studenti su to prihvatili.
Budemo svi kao Larisa! 
Da li možete reći STOP palminom ulji i pomoći opstanku orangutana?

oglas
Piše kolumne i izveštava sa događaja iz sveta aktivizma. Radnu karijeru provela u kontroli kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, napitaka, vode, uslova za proizvodnju, distribuciju i preradu hrane kao i ambalaže za pakovanje gotovih proizvoda. Večiti borac za pravdu, učesnik mnogih humanitarnih akcija, borac za očuvanje životne sredine. Predsednik skupšine udruženja Novosadske biciklističke inicijative. Voli prirodu, Dunav, životinje, bicikl. Životni moto "Razlika između nemogućeg i mogućeg je mera rešenosti"