Na današnji dan, 19. avgust, obeležava se Svetski dan krompira.

Pomfrit, pire, kuvani, pečen u „čakširama“, krompirača, krompiruša, njoke, nasuvo, musaka…ništa od svega ovoga ne bi bilo bez krompira.
Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Fotografija: Pixabay

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi Piju IV. Iz Italije se dalje proširio po celoj Evropi, a u naše krajeve su ga doneli graničari u 18. veku. Krompir je kroz istoriju bio važan izvor hrane u celoj Evropi, a naročito u Irskoj gde je uz mleko predstavljao gotovo “jedinu“ hranu.

Godišnje se proizvede oko 350 miliona tona krompira, 52 odsto u zemljama u razvoju. Najveći proizvođač krompira u Evropi je Holandija sa 18% udela, slede Francuska 14%, Nemačka 9%, piše Agroklub.

Krompir nije neprijatelj!

Krompir je veoma popularan izbor hrane, može se spremiti na hiljadu načina, ali nažalost, većina ljudi ga jede u obliku masnog pomfirta ili čipsa. Ako se sprema bez prženja u rafinisanim ulju, ovo povrće može biti veoma zdrav izbor hranljivih materija koji ima malo kalorija, a bogat je vlaknima koji nude zaštitu protiv kardiovaskularnih bolesti, bolesti creva i raka.

Ovo siroto povrće već godinama ima neopravdano lošu reputaciju.
Sve štetne posledice korišćenja krompira u ishrani nemaju nikakve veze sa krompirom samim po sebi, već isključivo sa načinom pripreme i dodacima koje koristimo.

Kad krompir pripremamo na zdrav način (kuvamo, pripremamo na pari i pečemo u rerni), on je u stvari veoma zdrava namirnica.

  • Pomaže vam da duže budete siti.
  • Krompir koji je deo izbalansirane ishrane i pripremljen na neki od zdravih (gore navedenih) načina, će vam pomoći da duže budete siti. Krompir ima visok udeo vlakana, tako da osim što će vas zasititi, rešava i probleme sa varenjem.
  • Pozitivno utiče na mozak.
  • Ovo povrće je jedan od najboljih izvora vitamina B6, pošto jedna porcija sadrži između 0,37 i 0,6 miligrama vitamina B6. Studije su dokazale da ovaj vitamin ima vrlo važnu ulogu u razvoju mozga kod dece u ranom uzrastu, ali i da štiti mozak starijih osoba od kognitivnog propadanja.
  • Krompir sadrži i važne nutrijente koji su telu neophodni za održavanje serotonita, norepinefrina i melatonina u zdravim granicama, što su hormoni koji su zaduženi za naše raspoloženje, sposobnost da se izborimo sa stresom i dobar san.
Fotografija: Pixabay

Predlažem da danas pripremimo neko od jela sa krompirom i time proslavimo njegov dan. Šta planirate spremiti?

oglas
Piše kolumne i izveštava sa događaja iz sveta aktivizma. Radnu karijeru provela u kontroli kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, napitaka, vode, uslova za proizvodnju, distribuciju i preradu hrane kao i ambalaže za pakovanje gotovih proizvoda. Večiti borac za pravdu, učesnik mnogih humanitarnih akcija, borac za očuvanje životne sredine. Predsednik skupšine udruženja Novosadske biciklističke inicijative. Voli prirodu, Dunav, životinje, bicikl. Životni moto "Razlika između nemogućeg i mogućeg je mera rešenosti"