Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradu ili opštini učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, koja traje od 16-22.9. obeležava se i Svetski dan bez automobila.

Tog dana, 22.9. obavimo sve naše poslove bez upotrebe automobila. Idemo pešice i vozimo bicikle.

Kako je nastao Svetski dan bez automobila

Obeležavanje Svetskog dana bez automobila ima za cilj podizanje svesti građanstvu o zagađenju životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Ideja je ustanovljena tokom naftne krize 1973. godine, ali je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta tek 1994. godine.

Najveći zagađivači vazduha su motorna vozila, avio saobraćaj, fabrike, elektroenergetska postrojenja i domaćinstva koja se greju na drva, ugalj i naftu.

Dan bez automobila u Evropi, zamišljen je tako da se svakog 22. septembra određeni delovi grada zatvore za automobile. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama.

Potpisivanjem Zaveta od strane Ministra saobraćaja i telekomunikacija Republike Srbije, Srbija je pristupila ovom pokretu i obavezala se da će prihvatiti preporuke Evropske komisije.

Svetski dan bez automobila u Novom Sadu

U Novom Sadu, Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), već niz godina kroz razne manifestacije promoviše biciklizam kao vid ekološkog, jeftinog i zdravog vida prevoza. Pored svakodnevne borbe za bolju biciklističku infrastrukturu, edukacijama o poštovanju saobraćajnih propisa, radom sa mladima, organizuje i razne manifestacije.

Ove godine u okviru Evropske nedelje mobilnosti, organizovan je foto konkurs „vozi bicikl i slikaj zanimljiva mesta tokom vožnje“, zatim 22.9. „Biciklisti pitaju grad“, a 25.9. zajedničku bici vožnju kroz grad, dodelu nagrada za najbolju fotografiju i bici bioskop. Više o aktivnostima možete pročitati na facebook stranicama Novosadske biciklističe inicijative i Novosadske kritične mase.

Izvori fotografija: Marija Blažić i Novosadska biciklistička inicijativa

oglas
Piše kolumne i izveštava sa događaja iz sveta aktivizma. Radnu karijeru provela u kontroli kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, napitaka, vode, uslova za proizvodnju, distribuciju i preradu hrane kao i ambalaže za pakovanje gotovih proizvoda. Večiti borac za pravdu, učesnik mnogih humanitarnih akcija, borac za očuvanje životne sredine. Predsednik skupšine udruženja Novosadske biciklističke inicijative. Voli prirodu, Dunav, životinje, bicikl. Životni moto "Razlika između nemogućeg i mogućeg je mera rešenosti"