Kako javljaju građani iz ulice Mikole Kočiša, iza Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, planira se seča parka koji se nalazi u ovom delu kako bi se izgradio prostor za parkiranje.

Fotografija: Arhiva stanara Mikole Kočiša

Ova lokacija ima i svoju priču koja prethodi trenutnoj situaciji. Prenosimo kako se priča ovog zelenog komšiluka odvijala iz njihovog ugla:

  • Odlukom grada osamdesetih godina je uništen predivni močvarni rezervat u kojem su živele ribe, ptice i barska vegetacija. Ovakvo pririodno blago je odlukom gradskih moćnika zatrpano betonom , asfaltom i staklom. Posle ovih radova stanovnici su bili prinuđeni da pred svojim kućama gledaju brdo otpada koje im je servirao grad.

    Pošto su bili prepušteni samo sebi zasukali su rukave i pokušali da kultivišu ono što niko nije verovao da je moguće. Nebrojeni dani i energija su uloženi da se smeće selektuje, iskopaju rupe za sadnice , donese čista zemlja, posade mlade sadnice i neguju da opstanu .

    Posle mnogo godina oni su uspeli da požrtvovanim radom u mnogo godina pretvore ovu deponiju za odlaganje betona, asvalta i stakla u kultivisan prostor.

    Mnogo generacija dece odraslo je igrajući se na travnjakuovog parka u hladu moćnih bagremova i te slike svi će da zauvek pamte. Ovo je prostor gde se ljudi sreću, druže i gde zajedno rade dobre stvari za sve nas.

Građani imaju i predlog kako bi se drugačije mogao organizovati prostor za parkiranje, navodeći da je predviđena lokacija nelogičan izbor.

  • Pored planirane površine u datom potezu ima prostora za izgradnju parkinga i na susednoj nekultivisanoj i zapuštenoj parceli koja se nalazi preko puta KCV Neuropsihijatrije. Na toj poziciji bi novi parking bio povezan sa već postojećim parkingom unutar KCV-a. U planiranoj verziji lokacija je nelogična , jer se između parkinga i KCV nalaze stambeni objekti koji svojim položajem predstavljaju barijeru za pristup korisnicima.

Stanovnici ulice Mikole Kočiša pozivaju građane koji imaju nadležnost da ovu odluku preispitaju i podsećaju da nam je svima važniji čist vazduh bez kojeg ne možemo od profita naplate parkinga.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.