Kako je pandemija postala glavna tema svake naslovne strane, razlog za strah ili nevericu, pa i „neprijatelj broj 1“ sveta?

Na ovo pitanje trenutno ne nudimo odgovor. Nastavljamo dalje sa svakodnevnim životom, navikama, planovima i odlukama. Pitanje koje nas zanima je da li je ovaj predah sveta stvorio priliku za novi pravac.
Ovde smo samo da se, pre nego što hitro pobegnemo u nepreglednu masu informacija, zapitamo: da li je ovo možda trenutak da nešto promenimo?

Pandemija je ostavila svet nespremnim i poniznim. Mnoge su teorije kojima pokušavamo objasniti nastanak pandemije, ali nezaobilazan je uticaj trgovine divljim životinjskim vrstama, smanjenja biodiverziteta i uopšte nebrige o prirodi i planeti Zemlji. Briga o planeti treba nam biti bliska poput brige o domu u kojem živimo, jer ona to i jeste. Osim što ne možemo sagraditi novu. Dobra vest je da postoje male promene sa kojima možemo početi da je čuvamo.

Ponovno pokretanje životnog sistema

Ljudi vole početke, iako ne vole krajeve – mada su oni neraskidivo povezani i jedno drugom neophodni. Sada imamo priliku za jedan mali novi početak, pa je sasvim prirodno da pomislimo: možda bismo od sada mogli drugačije da razmišljamo, govorimo, delamo. I da kažemo da je nekim starim i lošim navikama došao kraj.

Kada otvorite vrata svog doma da odete prvi dan ponovo na posao i počnete sve ispočetka, pokušajte doneti jednu odluku. Budite prijatelji našeg zajedničkog doma, planete Zemlje.

U novoj rubrici Zeleni saveti, trudićemo se da vam pomognemo u tome, a u ovom tekstu pronađite prve korake. Verujte, kada se osvrnete nakon mesec dana, vaši zeleni otisci kojima ste započeli putovanje prijateljstva sa planetom, osnažiće vas za mnoge životne pohode.

Budite informisani

Fotografija: Pixabay

Prvi korak ka promeni je svest da problem postoji, što podrazumeva čitanje. Nemojte samo da „skrolujete“ u prazno, zastanite pred naslovom koji vas pokreće na razmišljanje. Informišite se iz pouzdanih kanala, jer nije sve što se pojavi na društvenim mrežama istinito. Ipak, iz perioda koji polako ostaje iza nas, naučili smo da je prevencija esencijalna. Zato nije na odmet da poverujete i delujete u skladu sa potencijalnim problemima sa kojima se suočava planeta, makar i bili prikazane preuveličano. Jer najčešće nisu.

Boravite u prirodi

Fotografija: Pixabay

Nema lepšeg zvuka od ptičjeg cvrkuta i lišća koje žubori, zar ne? Izdvojite bar jedan dan mesečno da odete u obližnju šumu, jezero, na obalu reke ili mora i shvatićete da je takvo bogatstvo vredno savesnog čuvanja. Ljubav i spokoj koji će se u vama razleteti učiniće da se zaljubite u prirodu i da joj verujete, a priroda vas neće izneveriti.

Preskočite plastiku

Fotografija: Pixabay

Čuli ste sigurno kako plastika utiče na prirodu, od velikih komada i kesa u koje se životinje zapetljaju i uginu, do mikroplastike koju unosimo u organizam putem hrane, vode, vazduha. Za početak, probajte da primetite plastiku u vašoj okolini. Kada uvidite da ste potpuno zarobljeni u plastičnim pakovanjima i proizvodima, razumećete zašto je toliko važno da prestanemo da je koristimo. Samim vašim shvatanjem da je plastika svugde oko nas, spoznaćete lako gde je ona potpuno bespotrebna i koje navike možete da promenite da umanjite vašu upotrebu iste.

Nekoliko predloga odakle možete početi:

  • Jednokratna plastika (kafa za poneti, plastični tanjiri i čaše)
  • Plastične flaše (sokovi, voda)
  • Plastične kese
  • Baloni i pakovanja za poklone
  • Pakovanja za proizvode u prodavnici

Kupujte domaće

Fotografija: Pixabay

Zdrava hrana nije samo trend i ne konzumira se samo kada ste na dijeti. Hrana je zdrava ako je kvalitetno proizvedena, bez supstanci koje zagađuju vaš organizam i u skladu sa prirodom. Zdrava hrana potiče od poljoprivredika i drugih malih proizvođača koji na svojim imanjima vredno rade svakodnevno i pripremaju svoje hranjive rukotvorine sa pažnjom.

Obratite pažnju gde kupujete paradajz, luk, salatu, ali i mleko, sir i jogurt. Odakle dolaze jaja i meso koje jedete, a ko je brinuo o jabukama i kruškama pre nego što su stigle na vašu trpezu? Pokušajte da pronađete alternativu proizvodima iz supermarketa, namirnicu po namirnicu, malo po malo.

Svaka vaša kupovina kod lokalnog proizvođača za kojeg znate da svoje proizvode stvara u skladu sa prirodom, obezbediće mu primanja koja su mu potrebna, baš kao i vama. Lokalna proizvodnja će se razvijati, velike korporacije koje zagađuju okolinu i ne brinu o zdravlju proizvoda će oslabiti. A vi ćete biti zdraviji.

Vozite bicikl, rolere ili (običan) trotinet i pešačite

Fotografija: Pixabay

Rekreacija je osnovno načelo zdravog i ispunjenog života. Vožnja bicikla do škole ili posla umiriće vas i probuditi vaš um. Roleri, trotineti i ostale zanimacije će učiniti svakodnevnu rutinu zabavnom avanturom, a pešačenjem održavate dobru formu celog organizma.

Ako ovo nije dovoljan razlog da izbegnete automobile, setite se da svaka štetna čestica koja iz vašeg automobila odleti u vazduh, dospeva u vaša pluća. Ako niste u mogućnosti da izaberete neki od predloženih vidova „transporta“, koristite javni prevoz. Na taj način čuvate bar malo više čistog vazduha u odnosu na situaciju u kojoj bi svaki putnik tog autobusa išao sam u automobilu.

Čestitamo!

Fotografija: Pixabay

Ako ste stigli do kraja teksta, vi ste već počeli sa prvom promenom. Informisali ste se.

Sada je vreme za delovanje i sledeće korake. U budućnosti ćemo kroz različite savete težiti da stvorimo održivu, solidarnu i ekološku zajednicu, jer tako menjamo svet, otisak po otisak.

oglas
Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.