Pecka, selo u Bosni i Hercegovini koje gradi solarne panele kroz Crowdfunding kampanju.

Fotografija: Visitor center Pecka

Pecka je prirodno bogatsvo koje ima i ljude koji o tom bogatstvu umeju da brinu i da unapređuju svoju ekološku svest, pružajući mnogo razloga za uživanje stanovnicima ovog predela i turistima.

  • Kao nestvarno lijepi biser Krajine, ovaj predio je dom izvorišta čarobnih rijeka Sane i Plive, ali i najvećeg prirodnog penjališta u BiH. Nad Peckom su se nadvile planine Dimitor, Vitorog, Šator, Klekovača i Ovčara. Mogućnosti za uživanje u prirodi na ovom prostoru su bezbrojne. – kaže nam Boro Marić iz asocijacije “Greenways”.

Ali nije sve u samoj prirodi, koliko u ljudima koji umeju da je čuvaju i da se hrabro upuste u neka nova dostignuća za zajednicu.

Projekat ruralnog razvoja pokrenut je pre četiri godine i misija mu je da učini selo ekološki prihvatljivim i podseti ljude da uživaju u prirodi na raznolike načine. Projekat svoje aktivnosti sprovodi u Centru za posetioce, rekonstruisanoj staroj školi u koju sada dolaze ljudi željni sportskih aktivnosti, porodičnih manifestacija, ekskurzija, domaće hrane i druženja, kao i turisti željni prirode i zdrave rekreacije. Rekonstrukciju je omogućila asocijacija “Greenways”.

Fotografija: Visitor center Pecka
  • Riječ je o objektu stare škole koji je uz podršku opštine Mrkonjić Grad 2014. godine dat na korištenje grupi entuzijasta i zaljubljenika u selo i prirodu i koji je potom rekonstruisan u Centar za održivi turizam u ruralnoj zajednici. Posjeduje prostorije za spavanje, ručanje, kuhanje, prezentacije i druženje. – objašnjava Marić

Ovaj objekat koristi i Centar za životnu sredinu koji u Bosni i Hercegovini već 20 godina aktivno radi na zaštiti životne sredine. Kroz susret i zajednički rad ove dve organizacije, stvorena je ideja za “Solarnu Pecku”, odnosno izgradnju sistema solarne energije na krovu Centra za posetioce.

Kako selo Pecka planira da investira u ovakav projekat govori o poverenju u zajednicu i o zajednici spremoj da na jednostavan, ali odvažan način prikupi novac. To je “Crowdfunding” kampanja.

Fotografija: Visitor center Pecka

Cilj kampanje je ugradnja sistema solarnih kolektora i panela za proizvodnju toplotne i električne energije na krovu Centra za posjetioce Pecka, a minimalni iznos potreban za instaliranje solarnih kolektora je 3000 dolara. Ipak, iznos koji žele da skupe je 6000 dolara jer bi se tako mogao ugraditi i deo fotonaponskih panela koji proizvode struju. 

Za sada je prikupljeno 80% sredstava kroz doprinos 150 ljudi.

  • Zajedno možemo dostići preostalih 20%, pa čak i preći – to je vrlo važno, svaki iznos veći od planiranih 6000 $ znači više instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije za Pecku, i smanjenje emisije ugljika. Što više podrške prikupimo, više ćemo i čiste energije proizvesti na krovu Centra za posjetioce Pecka. – navodi Marić.

Za instaliranje kompletnog sistema (5,4 kWp) na krov Centra za posjetioce potrebno je ukupno 13.000 $. Ukoliko ne skupe sav novac u ovoj kampanji, organizovaće dodatne akcije i kampanje u budućnosti.

Postoje i pokloni koje možete dobiti u zahvalnost za podršku projektu, od bedža, majice, fotografije ili suvenira, do noćenja u Pećkoj i karte za njihov Outdoor festival.

Fotografija: Visitor center Pecka


Outdoor festival u osnovi ima sportske aktivnosti i uživanje u prirodi a pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju jer dovodi i domaće i strane posetioce.

  • Pecka Outdoor Festival je društveno odgovorni i održivi turistički proizvod koji, popularizirajući prekrasnu Pecku, promoviše aktivan i zdrav život, biciklizam, pješačenje i prirodne ljepote, te osnažuje lokalnu ekonomiju i podstiče razvoj kompletne regije.
    U sprezi sa sportskim i zabavnim aktivnostima koje festival nudi, cilj nam je pospješiti prodaju domaćih proizvoda i usluga te promociju svih učesnika i partnera, a aktivnostima namijenjenim i odraslima i djeci, stvoriti atmosferu jedinstvenog događaja u kojem uživa cijela porodica. – poručuje Boro Marić iz asocijacije „Greenways“
Fotografija: Visitor center Pecka

Pokretači inicijative veruju da su metode koje čine ovu akciju veoma značajne za zajednicu, verujući da time daju primer dobre prakse. Unapređenje lokalnog biznisa i novih poslovnih modela u oblasti održivog ruralnog razvoja, „Prosuming“ odnosno samoproizvodnja energije iz obnovljivih izvora i „Crowdfunding“ kojim se podstiče direktno učešće građana u alternativnim modelima finansiranja.

Fotografija: Visitor center Pecka

Inspirativna priča sela Pecka i njihove inicijative da svoje mesto okupljanja i turizma učine ekološki odgovornim svoju kampanju vodi preko sajta Indiegogo. Kampanja traje još 10 dana.


Podržite njihovu zamisao
ovde.

oglas
Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.