U nedelju, 23.06.2019. planinari, aktivisti, organizacije i ostali građani okupiće se u šetnji kojom žele da iskažu svoje nezadovoljstvo povodom neregulisane seče šuma na Fruškoj gori.

Fotografija: Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“

U proteklom periodu, mnogi su poznavaoci šumskih staza Fruške gore upozorili da se stabla seku bez plana i time narušava prirodni tok rasta šume, da se remeti praćenje planinarskih staza, te da je upitno zašto je potrebna toliko seča. Nadležni organi nekada saopšte da je reč o oplodnoj planskoj seči, a nekada izostane bilo kakav odgovor na upite aktivista i organizacija.

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ organizuje šetnju kako bi se izrazio stav da se ovakvim sečama, kako kažu iz pokreta, umanjuje šumski potencijal Nacionalog parka Fruška gora, devastira priroda, biodiverzitet i ekosistemi.

Dragana Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ kaže:

  • Mi jednostavno svojim aktivizmom želimo da iniciramo da institucije rade svoj posao u  vezi sa kontrolom rada Nacionalnog parka Fruška gore  i inspekcijskim nadzorom, ali takođe i da iniciramo da se promene zakoni  koji regulišu model upravljanja sa Nacionalnim parkom. Promena  legislative  je  neophodna da bi smo zaista imali nacionalne parkove, tj. podučja zaštićene prirode, a ne šumarska preduzeća koja „moraju “ da seku šume kako bi pokrili svoje troškove poslovanja.
Fotografija: Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“

Na šetnju u nedelju, zainteresovani mogu doći iz različitih pravaca, da bi se svi okupili u 11h ispred Planinarskog doma Vojvodina. Planirana je šetnja prema Iriškom vencu, uz razgovor o nacionalnim pakovima u Srbiji i inostranstvu, njihovom značaju i načinima upravljanja.

Dragana Arsić nam je takođe rekla da šetnjom žele da istaknu kako Javno preduzeće Nacionalnog parka Fruška gora gazduje šumama protivno Zakonu o nacionalnim parkovima, Zakonu o zaštiti prirode, Zakonu o šumama i drugim relevantnim propisima.

oglas
Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.