Pozivamo vas da se prijavite za učešće na seminaru “Aktivizam za prava i oslobođenje životinja: Nenasilni odgovor na nasilje kojem smo svedoci”, koji će se održati 31. oktobra i 1. novembra u prostorijama Omladinskog centra CK13.

Ilustracija: Omladinski centar CK13

Cilj seminara je da polaznike uvede u problematiku prava životinja i preispita uvreženu perspektivu tog pitanja, kako bi sami mogli prosuditi i moralno vrednovati problem iskorišćavanja životinja u savremenom društvu.

Seminar će voditi aktivistkinje za prava životinja Maja Vučković i Snežana Milovanović.

Dobrodošli su srednjoškolci, studenti, kao i osobe koje ne studiraju; zaposleni u privatnom ili javnom sektoru, u organizacijama civilnog društva i nezaposleni, zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih alternativa. Prednost će imati mladi do 30 godina, a odabir će se vršiti na temelju motivacije i obrazloženja prijave.

Prijave se vrše putem online formulara, a rok za podnošenje prijava je ponedeljak, 26. oktobar.

O seminaru

Seminar se sastoji iz dva modula od kojih svaki traje jedan radni dan, s početkom u 11 časova. Seminar je besplatan, a radni materijal, ručak i osveženje su obezbeđeni.

Da li su u savremenom društvu životinje isključivo predmet ljudskog iskorišćavanja? Iako je legalno, da li je iskorišćavanje životinja etički prihvatljivo, ekonomski, ekološki i zdravstveno održivo? Zašto su životinje isključene iz moralne zajednice i sfere prava, uprkos činjenici da su osećajna bića koja imaju iste osnovne interese kao i čovek? Šta je to specizam? Šta je aktivizam za prava životinja? Koje su naše obaveze i dužnosti prema životinjama? Zašto su aktivisti za prava životinja abolicionisti i vegani?

Odgovore na ova pitanja i druge dileme, saznaćete na dvodnevnom seminaru koji će biti održan uoči Svetskog dana veganstva.Seminar je namenjen mladima i svim zainteresovanima, prvenstveno onima koji se ovom problematikom nisu susretali, ali su zainteresovani i prijemčivi za učenje o moralnim pitanjima upotrebe i iskorišćavanja životinja, diskriminaciji na osnovu vrste i ideologiji nasilja, kao i o akivizmu za prava životinja kao nenasilnom odgovoru na nasilje nad životinjama.

Nastojaćemo da otvorimo pitanja savremenog razumevanja odnosa čovek-životinja i kroz predavanja, prezentacije, diskusije i radioničarski rad pokušaćemo da dođemo do odgovora na pitanje da li je i kako je trenutno važeći okvir ovog odnosa moguće promeniti, a u područje našeg svakodnevnog života implementirati prakse koje podržavaju ono čemu težimo: slobodu i jednakost za sve.

Seminar će obuhvatiti temate o načinima i primerima lokalnog i globalnog zastupanja prava životinja, o kratkoj istoriji pokreta za prava životinja i razumevanju savremenih ideja oslobođenja životinja, o ličnoj i društvenoj dobrobiti veganstva, kao i temate o veštinama nenasilnog aktivizma i strategijama zaustavljanja eksploatacije životinja.

U okviru seminara predstaviće se Vege zajednica iz Beograda. Aktivistkinje Vege zajednice će predstaviti svoja lična i zajednička iskustva, društveni angažman i motive borbe protiv iskorišćavanja i nasilja nad životinjama. One će, takođe, odgovoriti na sva vaša pitanja.

Maja Vučković, aktivistkinja, filozofkinja i nastavnica zaštite životinja iz Novog Sada sa dugogodišnjem iskustvom u različitim oblastima borbe za prava životinja, od teorijske i obrazovne do spisateljske. Sarađivala je s vodećim nevladinim organizacijama sa kojima je učestvovala u realizaciji projekata koji promovišu veganstvo i jednak tretman prema svim osećajnim bićima, među kojima su Prijatelji životinja Hrvatska, Novosadski humanitarni centar, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS, Sloboda za životinje, Feniks, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Osnivačica je organizacije Prijatelji životinja u Srbiji, volonterka organizacije Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless) i Globalnog pokreta za prava farmskih životinja (Animal Save Movement) gde učestvuje u edukaciji o tretmanu životinja šireći jasnu vegansku poruku.

Snežana Milovanović, jedna od osnivačica i predsednica Udruženja Sloboda za životinje koje od 2003. godine deluje s ciljem oslobođenja životinja. Udruženje je dalo odlučujući doprinos zabrani upotrebe divljih životinja u cirkusima, zabrani ubijanja ili eutanazije napuštenih životinja, zabrani uzgoja i upotrebe životinja radi krzna i kože, kao i širenju ideje veganstva preko akcija Zeleni ponedeljak, BeGeVege festivala, Vegan izazova 22 i održivog razvoja veganstva u Srbiji.

Ovaj seminar se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Izvor: Facebook event

oglas
Redakcija portala Zelene priče.