Sjedinjenje Američke Države proizvode više otpada, a recikliraju manje od ostalih razvijenih zemalja

U poređenju sa ostatkom sveeta, posebno sa drugim razvijenim zemljama, SAD se jednostavno ne može pohvaliti svojim količinama otpada i stopom njegovog recikliranja. Iako stanovništvo SAD-a čini samo četiri odsto ukupne svetske populacije, ova zemlja proizvodi 12 posto ukupnog svetskog otpada odnosno oko 239 miliona tona godišnje.

Istraživači  neozavisne kompanije za analizu rizika Verisk Maplecroft otkrili su da SAD na području upravljanja otpadom znatno zaostaje za drugim razvijenim zemljama sveta. Analizom kojom se merilo nastajanje otpada i učinkovitost recikliranja u 194 zemlje svijeta, dobijena je globalna slika o tome kako pojedine zemlje upravljaju otpadom koji proizvode u vremenu kada se svet suočava s rastućom krizom otpada, prvenstveno podstaknutom ogromnom količinom otpadne plastike.

Photo by Emmet from Pexels
Foto: Emmet/Pexels

Istraživanjem se došlo do podatka da se godišnje u svetu proizvede više od 2,1 milijarde tona komunalnog čvrstog otpada, što je količina dovoljna za ispunjavanje 822.000 olimpijskih bazena, koji bi zauzimali dužinu od 41.000 km ako bi se nanizali jedan iza drugoga. Međutim, od navedene se količine otpada godišnje reciklira samo 16%  (323 milijuna tona), dok se 46% (950 milijuna tona) odlaže neodrživo.

„Nesrazmer između onoga što proizvodimo i onoga što recikliramo stvara velike izazove za vlade i stanovništvo. Međutim, kompanije koje proizvode velike količine otpada mogle bi platiti visok račun ako ne pronađu održiva rešenja za pokretanje kružne proizvodnje“, navodi se u izveštaju.

Prosečan Amerikanac godišnje proizvede 773kg otpada.

Prosečni Amerikanac godišnje proizvede 773 kg otpada, uključujući 106 kilograma plastičnog otpada. To je tri puta više od godišnje količine otpada koju proizvodi stanovnik Kine i čak sedam puta više od količine otpada jednog Etiopljanina. Iako stanovništvo SAD-a čini samo četiri odsto ukupne svetske populacije, ova zemlja proizvodi 12 odsto ukupnog svetskog otpada, što je ogroman kontrast u odnosu na Kinu i Indiju, najmnogoljudnije zemlje u kojima živi više od 36% svetskog stanovništva, a zajedno proizvode 27% svjetskog otpada. No, čak ni tako velika količina otpada SAD-a nije najveći problem, ali ono što se događa sa svim tim otpadom svakako predstavlja i stavlja SAD na začelje razvijenih zemalja.

„SAD je jedina razvijena zemlja čija proizvodnja otpada uveliko nadmašuje njenu sposobnost recikliranja, što ukazuje na nedostatak političke volje i ulaganja u infrastrukturu“, navodi se u izveštaju kompanije Verisk Maplecroft.

„Glavni problem SAD-a na području upravljanja otpadom leži u disproporciji otpada koji stvara i sposobnosti njegovog recikliranje. odnosu na svoj visok BDP, SAD zapravo prilično loše upravlja otpadom.“ , izjavio je autor studije Niall Smith.

SAD reciklira svega 35% ukupno proizvedenog čvrstog otpada, dok Nemačka, kao jedna od zemalja predvodnica u delotvornom upravljanju otpadom, recklira 68% svog otpada.

Iako su Sjedinjene Države na vrhu popisa zemalja s najvećim rizikom proizvodnje otpada, prate ih i druge visoko razvijene europske i severnoameričke zemlje koje su odgovorne za stvaranje velikih količina otpada. Nakon SAD-a, zemlje s najvećim rizikom proizvodnje otpada su Holandija, Kanada, Austrija, Švajcarska, Neemačka, Francuska i Australija. Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima 14. mesto s godišnjom proizvodnjom 482 kg otpada po stanovniku.

Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels
Foto: Aleksandar Pasaric Pexels

Prema istraživačima, SAD-u nedostaje odgovarajuća infrastruktura za održivo upravljanje otpadom i recikliranje te je sada prisiljena tražiti nove zemlje koje bi uvozile reciklabilni otpad. Nakon kineskog uvođenja zabrane uvoza plastičnog otpada, sve češći su primjeri vraćanja brodova s otpadom iz luka na Filipinima i u Indoneziji natrag u SAD.

Takođe, u izveštaju se navodi kako se velik deo plastičnog otpada u SAD-u ne reciklira, već se još uvijek uglavnom spaljuje u spalionicama. Dok su povećanje stope recikliranja i izgradnja potrebne infrastruktura od najveće važnosti, Smith navodi kako u svietu već postoji dovoljno plastičnog otpada koji može izazvati ogromnu ekološku krizu i ugroziti ljudsko zdravlje, kao i da recikliranje neće umanjiti te opasnosti.

„U svetu se u recikliranje polaže preterano velika nada i često se ističe kao najbolje rešenje, no ono to ipak nije. Umesto toga, celi svet, a ponajviše Amerikanci, treba da se usredotoče na podsticanje i usvajanje zero waste koncepta.“ , kazao je Smith.

Izvor: S.F. / Ekovjesnik

oglas
Redakcija portala Zelene priče.