Prve keramičke slamčice stižu nam upravo iz Japana.

Plastične slamke su deo plastičnih predmeta koji spadaju u grupu jednokratne plastike, odnosno to su predmeti koji su upotrebljavaju jednom i odmah nakon korišćenja postaju smeće. U zemljama-članicama EU ubuduće će biti zabranjeni plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće. To je previđeno novim zakonom koji je odobrio evropski parlament. Ovo je način kako se evropske zemlje bore protiv smanjenja upotrebe jendokratne plastika, a samim tim i slamčica. Međutim, kreativci iz Japana imaju drugi način borbe protiv plastičnih slamčica.

Fotografija: Plastične slamčice/Pexels

Usled zagađenja mora uzrokovanog plastičnim otpadom, keramička laboratorija u gradu Toki, razvila je koncept keramičkih slamčica.

Bitno je naglasiti da istorija grnčarstva u Toki gradu počinje pre oko 1300 godina. Na teritoriji grada pronađeni su neki tragovi peći i komadi posuđa, koji su u stilu iz 7. veka. Zanatski radnici oko područja Seto bežali su tokom ratova između (1568–1614) i nastanili se u ovom regionu. Bili su pod zaštitom lorda Tokija. Grnčarstvo je osnovao Kato Iosabei, čiji su sinovi započeli i druge keramike u okolini. Tehnička zasluga i umetnički utisak dostigli su nove visine kada su se ovde proizvodili posuđe za čajnu ceremoniju.

Mino-Yaki je opšti izraz za grnčariju proizvedenu u prefekturi Gifu, u gradovima Toki, Tajimi, Mizunami i Kani. ​1978. godine, 22. jula, Mino Yaki je zvanično priznato od tadašnjeg Međunarodnog ministarstva trgovine i industrije kao tradicionalni oblik japanskog zanata. Mino Yaki se uglavnom proizvodi u prefekturi Gifu regiji Tono, koja je najveća japanska baza za proizvodnju keramike i porcelana, koja predstavlja otprilike polovinu ukupnog japanskog tržišta.

Fotografija: yugixel /Pexels

Kreativci iz ovog dela Japana su uspeli da na veoma zanimljiv način osveže ovaj stari zanat novim proizvodima, a da u isto vreme kroz novi proizvod provuku koncept zaštite prirode i da se bore za manje plastike na našoj planeti. Tako smo dobili keramičke slamčice.

Ove slamčice su proizvedene u gradu Toki u laboratoriji za proizvodnju keramike. Reč je keramici mirnog dizajna u kome dominiraju zelena i blago žuta boja sa cvetnim dezenima, slamčice su širine 10mm. Za sada, reč je samo o prototipima koji se mogu kupiti u rasponu od 1000 do 5000yena, odnosno od 1000 do 5000 dinara.

Za sada se ove slamčice koriste u lokalnim restoranima kao jedna vrsta testa, odnosno probe prvih primeraka. Uz saradnji sa lokalnim keramičarima predviđeno je usavršavanje ovih slamčica pre puštanje u masovnu prodaju.

Doktor Yasue, stariji istraživač u ovoj laboratoriji za proizvodnju keramičkih slamčica kaže kako je misija proizvodnje ovih slamčica da se podigne svest o zaštiti životne sredine.

Izvor: Tellereport i Zenbird

oglas
Redakcija portala Zelene priče.