U ovom prelaznom periodu, kada su dani kraći i temperatura niža, mnogi provode sve više vremena kod kuće i možda malo češće gledaju filmove i serije. Kada govorimo o filmovima u kojima su životinje protagonisti, najčešće ih gledaju deca, iako se u njiima često kriju važne pouke i za odrasle.

Povodom 4. oktobra, Svetskog dana životinja, pripremili smo listu filmova o životinjama i pozivamo vas, koliko god da imate godina, da pogledate neki film sa životinjama u glavnoj ulozi i prisetite se da pored ljudi, na našoj planeti živi i mnoštvo drugih, raznolikih bića.

Pre nego što pređemo na filmove, važno je istaći da izabrani filmovi nisu ređani ,,od boljeg ka lošijem“ ili obrnuto. Takođe, Diznijevi klasici kao što su Dumbo, The Jungle Book, Bambi i ostali nisu uključeni u listu, jer se podrazumevaju kao nešto što svi znaju i vole i teško bi bilo svesti izbor na par najboljih. Za kraj, moramo takođe spomenuti da pored filmova o psima koje smo uračunali u listu, postoje i drugi vredni prikazi ovih vernih bića, među kojima su na primer Beethoven, Marley & me ali i mnogi drugi. Nadamo se da će vas ovaj tekst podstaći da pogledate neki novi film ili da možda ponovo odgledate neki vama već dobro poznat film.

Togo (2019)

Noum, Aljaska, 1925. godina. Širi se epidemija difterije. kako bi meštani došli do leka koji je udaljen 800 kilometara potrebno je upregnuti pse koji vuku sanke. Ako ste ikada gledli animirani film Balto, ovaj scenario vam je sigurno već poznat. Važno je spomenuti da su Togo i Balto inspirisani stvarnim događajem. Iako je uspešno doveo svoje sanke i ostale pse do cilja, Balto je ustvari zaslužan za poslednjih nekoliko kilometara. Iza cele priče krije se Togo, pas koji je bio na čelu kolone i sproveo ostale pse kroz najveći deo tog putovanja. Kako film teče, prikazuju se dve priče paralelno. Prva je vreme epidemije i putovanje, dok druga prikazuje kako su se upoznali Togo i Leonard Sepala, njegov vlasnik (koji upravlja sankama na putovanju). Film je upotpunjen kadrovima zavejane Aljaske i njene čarobne prirode.

Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Ovaj film takođe je inspirisan istinitom pričom. Činjenicu da je pas čovekov najbolji prijatelj potvrđuju mnogobrojni filmovi u kojima upravo oni igraju glavnu ulogu, zato smo morali izdvojiti još jedan film o ovoj jedinstvenoj vezi između čoveka i životinje. U priču nas uvodi dečak Roni, koji je za školsku prezentaciju o ličnom heroju izabrao psa kog je imao njegov deda. Pas se zvao Hači (u stvarnom životu ime ovog psa bilo je Hačiko). Putevi glavnh junaka ukrštaju se sasvim slučajno, kada Parker Vilson na peronu železničke stanice naiđe na ovo štene Akite. Vremenom, oni postaju nerazdvojni. Parker čak nauči Hačija da ga svakog dana prati na posao, odnosno do železničke stanice i da na kraju dana dolazi po njega. Nakon što nam njihovo prijateljstvo rastopi srca, dolazi do obrta. Kao i većina filmova sa psima, ni ovaj vas ne može ostaviti ravnodušnim, tako da je poželjno da prilikom gledanja imate maramice pri ruci.

Isle of Dogs (2018)

Ako ste inače ljubitelji kreativnih i jedinstvenih reditelja kao što je Wes Anderson, ovaj film ne smete preskočiti. To je njegov drugi po redu animirani film koji je rađen ,,stop-motion“ tehnikom. Radnja filma smeštena je u grad Megasaki, Japan, u bliskoj budućnosti. Razbuktava se epidemija psećeg gripa koji se može preneti na ljude. Iz tog razloga, gradonačelnik Kobajaši izdaje naređenje da se svi psi moraju poslati na ostrvo Smeća (Trash Island). Nezadovoljan gradonačelnikovom odlukom, dečak Atari priprema se za odlazak na ovo ostrvo kako bi pronašao svog psa. Tamo upoznaje nekoliko pasa i zajedno kreću u potragu.

Watership Down (1978)

Ovaj animirani film je adaptacija istoimene knjige Watership Down (Brežuljak Voteršip) koju je napisao Ričard Adams i objavio 1972. godine. Knjiga je nastala tako što je Adams za vreme automobilskih vožnji između Londona i Stratforda smišljao priče za svoje ćerke kako bi ih zabavio. Iako je u početku ovo bila priča za decu, crtani definitivno nije namenjen najmlađoj publici, jer se pojavljuju nasilne i krvlju ispunjene scene. Priča prati grupu kunića koji zbog opasnosti koja vreba njihovo stanište, odlaze u potragu za novim, bezbednijim mestom za život. Na tom putu susreću se sa različitim opasnim životinjama ali i ljudima, koji na različite načine uništavaju i prisvajaju prirodu. Takođe, 2018. godine, Netflix i BBC emitovali su novu mini-seriju od četiri epizode i oko koje je bilo pomešanih mišljenja. Svakako vam predlažemo ovu priču, bilo to u formatu filma, serije ili knjige.

Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)

Spirit je mladi mustang koji živi u divljini, zajedno sa drugim konjima. Za razliku od prethodnog crtaća, u ovom životinje nemaju moć govora ali njihova priča sasvim je jasna. Jednog dana, Spirit nailazi na ljude koji ga odvajaju od njegovih prijatelja. Kao jedno zaista neustrašivo i uporno biće, ne predaje se lako. Protivi se ljudima koji žele da ga pripitome i dresiraju. Iako se posle nekog vremena navikne i počne da prihvata svoje novo okruženje, on iščekuje dan kada će moći da se vrati svim konjima koje je napustio nakon odlaska. Ovo je jedna posebna priča o slobodi, odnosima između čoveka i životinje ali i odnosa između čoveka i prirode.

* Svi posteri filmova preuzeti su sa Vikipedije.

** Navedene filmove izabrala sam jer su u trenutku pisanja bili najsvežiji u mom sećanju, i najviše su se izdvojili među ostalim filmovima o životinjama koje sam pogledala u proteklih godinu dana.

oglas
Želim da postanem novinar, da pišem i objavljujem svoje tekstove jednog dana. Zelene priče su za mene ulazak u svet prirode i novih saznanja. Volela bih da doprinesem opstanku i očuvanju sveta u kom živimo. Završila sam srednju baletsku školu u Novom Sadu.