U okviru takmičarskog programa 11. Green Festa, ukupno 56 filmova iz 24 je države konkurisalo za titule najboljih u 6 takmičarskih kategorija, a odluku o pobednicima je doneo Žiri u sastavu – Ana Injiho  iz Španije, Frančesko Rasero iz Italije i Daniel Pavlić iz Hrvatske.

Najbolji kratki film festivala je „Kratak film o ledu“ reditelja Adama Lajtija iz Velike Britanije, dok je nagrada za najbolji film o prirodi otišla u ruke italijanskog reditelja Stefano Petronija za film „Srž drveta“.

„Bog je otišao dalje“ nemačkog reditelja Petera Bovinga je proglašen najboljim animiranim filmom ove godine, a nagradu za najbolji film do 1 minuta je osvojio „Ninti“, španskog reditelja Huana Franciska Kalere.

U regionalnoj selekciji filma iz jugoistočne Evrope, titulu najboljeg je osvojio film „Pepeo“, makedonskog reditelja George Lazova, dok je  „Eko ljubav“ ruskog reditelja Dmitri Georgijeva poneo nagradu za najbolji omladinski film festivala.

Žiri je odlučio da dodeli i jedno specijalno priznanje za film „Dobar posao“, poljskog reditelja Pjotra Biedrona.

Kompletan filmski program može besplatno da se pogleda na festivalskoj platformi do 4. novembra, bez registracije, u vreme koje vama odgovara.

Izvor: GreenFest

Pripremile: Vanja Velisavljev i Tamara Vejin

oglas
Zelenim pričama sam se priključila jer smatram da priroda predstavlja jedan neobičan i zagonetan svet koji je vredan proučavanja. Svaka priča je jedinstvena, inspirativna i iz svake od njih ćete naučiti nešto novo. Studiram žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.