Kampanja ,,Nulti otpad“ odnosno ,,Zero waste“ pokrenula je prva dama Turske Emina Erdogan, primer projekta koji je za veoma kratko vreme doneo rezultate u smanjenju količine otpada, povečanju procenta razdvojenog i prerađenog otpada, i jačanju svesti javnosti o ekonomskoj i ekološkoj dobiti smanjenja i pretvaranja otpada u sirovinu i energiju.

Od 2017.godine od kada se primenjuje, projekat je uključio 18.750 javnih institucija, a reciklirano je preko 126 tona papira, 49 tona plastičnog otpada, preko 9 tona organskog materijala, što je donelo merljive uštede u energiji i sirovinama, i smanjilo emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25,6 tona.

Ovaj projekat je bitan za jačanje međunarodne saradnje

Fotografija: Lucien Wanda /Pexels

Kampanja Republike Turske usmerena je ka cilju da do 2023. godine poveća procenat prerađenog otpada sa sadašnjih 13% na 35%.

Ambasada Turske u Srbiji je prva turska ambasada u svetu gde je Emina Erdogan predstavila ovaj projekat koji je usmeren na prevazilaženje ekološke krize i van granica Turske. Ovaj projekat je bitan za jačanje međunarodne saradnje, kao i za stvaranje bolje budućnosti za svu decu sveta

Fotografija: Emina Erdogan, prva dama Turske

Prva dama Turske-Emina Erdogan je naglasila da svet čini jednu porodicu koja treba da stane u zaštitu prirode

Prva dama Turske-Emina Erdogan istakla je da je srećna što se nalazi u prijateljskoj Srbiji i naglasila da svet čini jednu porodicu koja treba da stane u zaštitu prirode. Kako je objasnila, upozoravajuće posledice zagađenja i pretnje ekološke krize podstakle su pokretanje projekta ,,Nulti otpad“ u Turskoj. Tada su uspostavljeni sistemi za reciklažu, anjpre u zgradama javnih institucija, a zatim u opštinama, a u akciju su se uključile i nevladine organizacije i mediji. U okviru inicijative, početkom 2019.godine u Turskoj je počela naplata plastičnih kesa koje su ranije bile besplatne. u vrlo ktatkom periodu, upotreba plastičnih kesa je smanjena za 80%.

Ona se osvrnula na velike posledice planetarnog zagađenja plastikom, navodeći podatke da svaki čovek pojede otprilike 5grama plastike na nedeljnom nivou i da će ukoliko se ne ograniči upotreba jednokratne plastike, 2050. godine u vodama plivati više plastike nego ribe.

,,Zagađenjem koje stvaramo, pripremamo kraj ne samo drugih stvorenja, već i svoj, zbog čega se svet mora zajednički izboriti sa prekomernim zagađenjem, upozorila je Emina Erdogan, i izrazila očekivanje da će se ekološka solidarnost sa prijateljskom Srbijom nastaviti.

 Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

oglas
Redakcija portala Zelene priče.