16. novembra u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ Eko kurir je proslavio svoj šesti rođendan. Šta to znači „Budi i ti eko“ za aktiviste u Novom Sadu i Srbiji?

Fotografija: Marija Blažić

Kraj leta obelažila je protestna šetnja Beogradom, kao i Klimatski štrajk mladih, a sredinu jeseni prvi veliki „Protest za život, šume, vodu i grad“ u subotu 16.11. u Novom Sadu.

 Uz podršku gostiju sa Stare planine, zabrinuti građani za opstanak šuma, vodotokova i zelenih površina grada, posle protesta na Trgu Slobode, krenulu su u protestnu šetnju gradom.

Fotografija: Marija Blažić

Dok se sve više građana budi i postaje svesno koliko je značajno sačuvati sve naše šume, svaku našu reku i rečicu, koliko je važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije, smanjiti motorni saobraćaj, grupa mladih iz Eko kurira, već šest godina daje svoj veliki doprinos svemu ovome. „Eko kurir“ je služba koja obavlja dostavu biciklom.

Fotografija: Marija Blažić

Pored dostave, ovi divni mladi ljudi organizovali su niz zelenih akcija, poput postavke Bici oaze na keju, čišćenja Bećarca, organizovanja biciklističkih vožnji gradom, ozelenjavanja dvorišta mnogih škola i vrtića, preuzimanjem i sadnjom novogodišnjih jelki sa busenom i još mnogo zelenih akcija.

Fotografija: Marija Blažić

Svoj šesti rođendan, 16. novembra, proslavili su u Kulturnoj stanici Eđšeg. Mnogobrojne goste upoznali su sa svojim aktivnosti tokom protekle godine. Rođendansko slavlje započeli su sadnjom 86 mladih stabala u OŠ „Marija Trandafil“ u Veterniku. 

Njihova poruka svima nama je „Budi i ti eko“. 

oglas
Piše kolumne i izveštava sa događaja iz sveta aktivizma. Radnu karijeru provela u kontroli kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, napitaka, vode, uslova za proizvodnju, distribuciju i preradu hrane kao i ambalaže za pakovanje gotovih proizvoda. Večiti borac za pravdu, učesnik mnogih humanitarnih akcija, borac za očuvanje životne sredine. Predsednik skupšine udruženja Novosadske biciklističke inicijative. Voli prirodu, Dunav, životinje, bicikl. Životni moto "Razlika između nemogućeg i mogućeg je mera rešenosti"