Ambalaža od pesticida počela je da se nagomilava u Srbiji dok se u isto vreme umanjuju kapaciteti za tretman tog otpada u zemljama gde se izvozi na preradu, poput Austrije i Švajcarske. Takođe, prenos najbližeg postrojenja za preradu u Beču poskupeo je 100% za godinu dana, sa mogućim izgledima za dodadno poskupljenje do kraja ove godine. Zbog nastale situacije, Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS sa resornim ministarstvom i Agencijom za zaštitu životne sredine, aktivno tragaju za adekvatnim rešenjem.

,,Дугорочно решење тог проблема је изградња постројења за третман опасног отпада у Србији. Постоје приватни инвеститори који желе да их праве у Србији, што је важно решење јер ће у будућности бити забрањен његов извоз. Свака држава ће морати самостално да обавља третман“, рекао је Стевановић

Dodavši da se o zabrani izvoza opasnog otpada uveliko govori ali da se još uvek ne zna kada će se to dogoditi, odnosno da je več najavljivano da će se to destiti 2019. godine, kao i da je taj rok za sada pomeren na 2020. godinu.

,,Vodimo veliki dijalog i sa industrijom da nađemo kratkoročnu soluciju, prvo da rešimo ovaj otpad koji se sad tu nagomilao“, izjavio je sekretar udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industiju nemetala PKS DRAGAN STEVANOVIĆ

Prem rečima sekretara ovog Udruženja pesticidi u samoj plastičnoj ambalaži ostavljaju tragove, mikro elemente, zbog čega se taj plastični otpad smatra opasnim.

Izvor: Pixabay

,,Trenutno je sitauacija takva da ovlašćeni operateri, i pored potpisanih ugovora s proizvođačima, nisu u mogućnosti da preuzmu opasnu ambalažu. Tako dolazimo u situaciji da proizvođači sredstava za zaštitu bilja sa svojom ambalažom imaju veliki problem jer više nemaju gde da je skladišze. Oni su sada popunili svoje skladišne kapacitete i došli su u pat poziciju“, kaže stevanović.

Dodatni problem: Evropska unija je zatrpana ovim otpadom

Dodatni problem stvara i činjenica da je i sama Evropska unija zatrpana ovim otpadom, a operateri u Srbiji koji su ovlašćeni za skladištenje, transort i preuzimanje opasnog otpada, odnosno opasne ambalaže, zbog toga više nemaju gde da je isporučuju na finalnu preradu.

,,Jedino rešenje je pravljenje postrojenja za tretman opasnog otpada u Srbiji, i to je zaista dugoročno rešenje. Ono što na ostaje kao kratkoročno rešenje jeste da probamo da za sada rešimo probelm izvozom“, rekao je stevanović.

Stevanović je takođe naveo da u Austriji i Švajcarskoj, međutim, nema dovoljno kapaciteta, tako da se slobodni kapaciteti za opasni otpad iz Srbije dobijaju tek kada te države obave tretman svog opasnog otpada.

Izvor: Privredna komora Srbije

oglas
Redakcija portala Zelene priče.