Posmatranje ptica je savršena aktivnost tokom prakse fizičkog distanciranja.

Globalna pandemija nas je sve uplašila. Sa odgovornim ponašanjem, otvoreni prostor i posmatranje divljih životinja je možda aktivnost koja će vam prijati, predlaže Audubon magazin.

Fotografija: Mike/Pexels

Ovo je nerealno, zar ne?

Niko od nas nije prošao kroz nešto kao što je COVID-19, izbijanje korona virusa koji je Svetska Zdravstvena Organizacija proglasila za globalnu pandemiju. Sve je otkazano. Mere predostrožnosti koje su se činile kao paranoične sada su zdrav razum, prenosi Audubon magazin.

Mere predostrožnosti koje su se činile kao paranoične sada su zdrav razum.

U redakciji magazina Audubon, nisu potcenili ozbiljnost situacije. Zabrinuti su za svoje bližnje. Svi se plaše. Ali oni predlažu nešto, što se u ovoj situaciji može činiti trivijalno.

Audubon magazin predlaže da posmatrate ptice.

Znamo: Čini se kao eksploatacija da ljudi koji posmatraju ptice promovišu tu radnju u trenutnoj krizi. Ali postoji argument – dokle god ne ugrožavate sebe ili druge – posmatranje ptica je savršena aktivnost za trenutnu situaciju, piše Audubon magazin.

Prvo, provođenje vremena u prirodi može da služi kao forma socijalnog distanciranja, strategija koju epidemiolozi preporučuju za suzbijanje virusa. Naravno, socijalno distanciranje ne funkcioniše bez distance, pa se ovo računa samo za otvorene prostore do kojih možete doći bez bliskog kontakta sa drugima. Iz ovih razloga, nemojte ići sa grupom prijatelja. Nastavite da izbegavajte javni prevoz ako je to moguće.

Zapamtite da su oni od 60 godina i više ili sa hroničnim tegobama pod većim rizikom ozbiljne bolesti. Ako je to vaš opis, ili živite u zoni gde je žarište, molimo vas da budete oprezni i da pratite savete lokalnih zdravstvenih uprava, preporučuje magazin Audubon.

Fotografija: Efdal YILDIZ/Pexels

Posmatranje ptica, kao vanjska aktivnost može biti sjajna i za mentalno zdravlje.

Ne preporučujemo celodnevni izlet. Možda ćete prošetati do praznog parka u komšiluku, ili se odvezite to bližnje šume. Ako ove opcije nisu moguće za vas, samo gledanje kroz vaš prozor i posmatranje ptica može da pomogne.

,,Mislim da je to sjajan način da se oslobodite stresa“

– kaže Robin Geršon, profesor epidemiologije na Njujorškom univerzitetu, Škole Zdravstva.

Geršon ističe da posmatranje ptica, kao i druge vanjske aktivnosti su sjajne za mentalno zdravlje. Postoji rastući broj naučnih dokaza koji pokazuju da kontakt sa prirodom smanjuje anksioznost i pruža potpuno poboljšanje raspoloženja.

Fotografija: Skitterphoto /Pexels

Ukoliko ste seznoski posmatrač ptica, sada je vreme da se smirite uz vašu omiljenu aktivnost. Možda vam se učini da posmatranje ptica dok ste sami ima posebne čari. A ukoliko niste još pokušali da posmatrate ptice, ovo je zapravo vrlo dobro vreme da počnete – prolećna migracija će se uskoro povećati, biće vam drago što ste počeli da obraćate pažnju.

Naučite neke osnovne vrste ptica, i pratite šta ste videli. Ili ukoliko se tek navikavate na rad od kuće, uzmite par minuta od jednog poslepodneva da pogledate kroz prozor.

Istina je da ne znamo što je sledeće ili kako će ova kriza odmaći. Najbolje što možemo da uradimo je da pratimo savete zdravstvenih stručnjaka, budemo dobri prema sebi i pazimo jedni na druge.

Zato: Perite ruke. Zovite vaše voljne. I, ako postoji mogućnost, posmatrajte ptice, savetuje Audubom magazin.

Prevod i interpretacija: Nikola Lekić

Izvor: National Audubon Society

Zelene priče

oglas
Redakcija portala Zelene priče.