Na Beogradskom sajmu se od 2. do 4. oktobra održavaju tri sajma: Međunarodni sajam energetike, Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair i Međunarodni sajam pametnih tehnologija – iSEC.

Kao direktne ili indirektne učesnike, u izlagačkom ili konferencijskom programu, ove manifestacije okupiće predstavnike više od 100 domaćih i inostranih kompanija, institucija i organizacija iz dvadesetak zemalja. 

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair

EcoFair je privredno-edukativna sajamska manifestacija na kojoj se okupljaju institucije, proizvođači opreme, distributeri, recikleri, operateri, deponije, lokalne samouprave, komunalna preduzeća, generatori otpada i stručna javnost – najavljuju organizatori.

Tematsku osnovu skupa čine sistemi i mehanizmi zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na “cirkularnoj” i “zelenoj” ekonomiji”, industriji reciklaže, upravljanju otpadom, komunalnim tehnologijama, zaštiti prirode i zaštiti prirodnih resursa od zagađenja.

Međunarodni sajam energetike

Kako navode organizatori sajma, okosnicu manifestacije čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije. Istovremeno, oslanja se na najviše domete naučno- istraživačkog rada, pametnih tehnologija, tehnologija za uštedu energije i povećanje energetske efikasnosti, uz neizostavnu obrazovnu podršku itd.

Međunarodni sajam pametnih tehnologija – iSEC

U istom terminu i na istom mestu održava se i 7. Međunarodni sajam pametnih tehnologija – iSEC, koji predstavlja visoke tehnologije i savremena IT rešenja u oblasti nadzora, monitoringa, senzorske detekcije i merenja, automatizacije, bezbednosti, te softversko-hardverskih pametnih rešenja u okviru raznovrsnih oblasti.


Prateći program

Osnovu ovogodišnjeg pratećeg programa čini trodnevna ekspertska konferencija “Poglavlje 27 – kuda dalje”, posvećena organskoj povezanosti energetskog i ekološkog sektora.

Sreda 02.09.

12:00-13:00
Zelena sala
POGLAVLJE 27 – ULOGA LOKALNIH SAMOUPRAVA U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA
Teme: Ciljevi realizacije Pariskog sporazuma, zakonodavni okvir Srbije, Energetska Zajednica, Pregovaračko poglavlje 27, uloga lokalnih samouprava u borbi protiv klimatskih promena.

13:20-14:20
Zelena sala
POGLAVLJE 27 – ŽIVOTNA SREDINA I ENERGETIKA – IZAZOVI NEC I IED GODINU DANA KASNIJE
Teme: Obaveze, uloge i mogućnosti operatera u oblasti energetike/velikih postrojenja za sagorevanje; Priprema pregovora sa EU i uloga stručnih organizacija.

14:40-15:40
Zelena sala
POGLAVLJE 27 – OTPAD I SEKUNDARNE SIROVINE
Teme: Ambalažni otpad; Opasan otpad i istorijsko zagadjenje; Leteći pepeo – gradjevinski materijal/nusproizvod/sekundarna sirovina/otpad; Pozitivni primeri rešavanja pitanja otpada u praksi; Projekt Uklanjanje PCB ulja iz postrojenja JP EPS.

15:40-17:00
Zelena sala
IT I ŽIVOTNA SREDINE (“DIGITALNA TRANSFORMACIJA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE “) U FUNKCIJI UNAPREĐIVANJA PRIVREDE
Teme: “Zelena mreža”; Digitalna transformacija; IoT – Internet of Things; Industrija 4.0; Pametni gradovi; Big Data; Primena dronova u zaštiti životne sredine; Upravljanje projektima; Standardizacija

14:30
Plava sala
MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE REPUBLIKE SRBIJE
Teme: Eko-znak, kriterijumi za proizvode i usluge u postupku zelene javne nabavke“; Sprovođenje Direktive o industrijskim emisijama u Republici Srbiji – Projekti podrške i pomoći Kraljevine Švedske; Ilegalan promet divljim vrstama; Monitoring kvaliteta voda u Srbiji; Implementacija Montrealskog protokola u Republici Srbiji i Kigali Amandman.

Četvrtak, 03.09.

11:00-12:30
Zelena sala
POGLAVLJE 27 – USAGLAŠENOST STRATEGIJA REŠAVANJA PITANJA OTPADNIH VODA I STRATEGIJE ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U R. SRBIJI
Teme: Prečišćavanje otpadnih voda u Republici Srbiji; Male hidroelektrane.

12:45-14:00
Zelena sala
POGLAVLJE 27 – ODRŽIVI EKONOMSKI RAST U KONTEKSTU SMANJENJA AEROZAGAĐENJA

14:15-15:30
Zelena sala
FINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

14:00
Plava sala
PUTEM OBRAZOVANJA DO ZNANJA O ZNAČAJU EKOLOŠKOG OČUVANJA

15:30
Plava sala
GRADSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE BEOGRAD

Petak, 04.09.

11:00-13:45
Zelena sala
RADIONICA „SOLARNE ELEKTRANE – BUDUĆNOST ENERGIJE“
Teme: Kako rade solarne elektrane, tipovi konstrukcija, izbor opreme i invertora

11:00
Plava sala
RADIONICA: TOPLOTNE PUMPEPRIMENA U JAVNIM OBJEKTIMA STALNA KONFERENCIJA GRADOVA I OPŠTINA I PROJEKAT ENERGETSKE EFIKASNOSTI I UPRAVLJANJA ENERGIJOM U OPŠTINAMA U SRBIJI

13:00
Plava sala
RADIONICA: EFEKTI I KORISTI PRIMENE KONCEPTA CIRKULARNE EKONOMIJE ZA PRIVREDU


Ulaznice

Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, za grupne posete 250 (grupne za studente i učenike 150), a parking je 150 dinara po satu. Ulaznice za jedan sajam važe i za dva ostala.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.