Sigurno ćete prvo pomisliti da ima mnogo posla. Dozvolite mi da vam pokažem da su platnene pelene čista ljubav i zadovoljstvo.

Pre svega treba razmisliti o zdravlju deteta. Platnene pelene su od prirodnih materijala:

·   Bambusa

·   Pamuka

·   Čak i od organskog bambusa ili pamuka

Na koži su daleko prijatnije od plastike!

Izvršena su merenja kojima je dokazano da se bebina pelenska regija manje greje u njima, što je posebno bitno u toku leta.

Takođe, to je razlog zbog kojeg se sve više mama dečaka odlučuje na platnene pelene, jer postoji povišeni rizik od steriliteta usled pregrevanja polnih organa dečaka.

 Gel koji upija u jednokratnim pelenama isušuje nežnu bebinu kožu i podložan je za nakupljanje i razmnožavanje bakterija.

Pelenski osip je jako redak slučaj sa platnenim pelenama, kao i urinarne infekcije.

Finansije

Platnene pelene su u početku malo veći izdatak, ali kada ih kupite- to je to! Kupite ih jednom i koristite za jedno, dvoje, čak i za troje dece.

Ekološki aspekt

Platnene pelene su od prirodnih materijala neretko iz organskog uzgoja, i po završetku upotrebe se mogu i reciklirati. Peru se uz minimalno praška za veš ili čak i sa alternativama poput kugli za pranje, sirćeta, ručno rađenih deterdženata.

Zagađenje stvoreno od proizvodnje i pranja pelena postoji, ali je zanemarljivo naspram jednokratnih pelena koje se nose par sati, a razgrađuju 400 godina.

U skladu sa vašim mogućnostima i željama možete odabrati neki od tipova pelena:

1.    Tetra pelene- dobre, stare tetra pelene. Najjeftinija varijanta, i najbrža za sušenje. Slažu se u uloške i preko njih se oblače nepropusne gaćice.

2.    Split pelene- Oblikovana pelena, izgledom kao jednokratna. Kopča se drikerima ili čičkom (kao i sve dole nabrojane)

Sastoji se od pelene i dugačkog uloška koji se odvojeno kači radi bržeg sušenja.

3.    Poket pelene- oblikovane pelene kod kojih se uložak ubacuje u džep u peleni.

4.    AiO i Ai 2 pelene- Oblikovane pelene koje u sebi imaju ušivene i uloške i nepropusni sloj. Koriste se kao i jednokratne pelene, jednostavno i brzo, ali se i najduže suše zbog nemogućnosti odvajanja uložaka.

5.    Zaštitne gaćice- nepropusne pelene od medicinskog materijala PUL koji dozvoljava da koža diše, ali ne propušta vlagu na odeću.

Održavanje

Iskorištena pelena se propere u hladnoj vodi i čuva u kanti sa poklopcem 2-3 dana dok se ne skupi dovoljan broj pelena za pranje.

Peru se sa supenom kašikom deterdženta, na 60 ili 90 stepeni, bez omekšivača ili sa malo sirćeta.

Ne, ne smrde pelene u kanti koje čekaju na pranje i ne, nema iskuvavanja i peglanja. Samo u mašinu, na sušenje i na guzu. 🙂

Poslednja i jako bitna stavka – kada krenete sa korišćenjem platnenih pelena vrlo brzo ćete se zaljubiti u šarenilo i mekoću, ali to neće trajati dugo jer bebe koje nose platnene pelene u proseku lakše ostavljaju pelene jer su ranije svesne svojih fizioloških potreba.

Na kraju krajeva, pelene se moraju koristiti, pa zašto ne biste odabrali zdraviju varijantu? 

Autorka: Irena Zahorec
Zelene priče

oglas
Redakcija portala Zelene priče.