Inspirativno zalaganje holandske Radne grupe “Houtstook-vrij” koje bi moglo da osvesti i ljude u našem regionu pri izboru načina grejanja.

Vozači bi se čak i obradovali spoznaji da su peći na drva štetnije od dizelskih automobila, ali oba izvora su veliki zagađivači.

Dim iz peći na drva je sve veći problem. Sve više i više ljudi ima peć na drva što takođe čini ovaj problem ozbiljnijim. Dim nije samo neugodan, već je i štetan za zdravlje. Zapravo, štetniji je od dizelskih automobila koje svi smatramo velikim zagadjivačima vazduha, piše holandski portal „Duurzaamnieuws“.

Fotografija: Pixabay

Različiti izvori različito zagađuju

Prema pisanju ovog medija, postoji velika razlika u emisijama između različitih izvora: otvorena vatra kao u kaminima, vatrene jame i roštilji, daju mnogo veće emisije čestica i toksina nego peći na pelete u kojem se odvija regulirano sagorevanje kvalitetnije biomase.

Peći na pelete i kotlovi na biomasu čistiji su od peć na drva, ali ispuštaju više krutih čestica od grejanja plinom ili strujom. Stoga povećavanje broja peći na pelet i kotlove na biomasu takođe uzrokuje dodatno zagađenje vazduha.

Emisije iz kamina i starih peći na drva prosečno emituju između 6 i 40 grama krutih čestica po kilogramu goriva. Za novije peći na drva, to je između 4 i 10 g/kg. Peći na pelete u proseku ispuštaju 1 do 2 g/kg, ponekad čak i niže. Peći na pelete (trenutne generacije) ipak zagađuju više od grejanja na plin ili električnog grejanja. 

Fotografija: Pixabay

Iz radne grupe „Houtstook-vrij“ poručuju da je sagorevanje drva još uvek rastući problem.

Više od četvrtine holandskih domaćinstava ima kamin ili peć na drva. Više od 30% holanđana oseća se ugroženo zbog dima od komšijskih domaćinstava. U protekle dve godine u 272 opstine prijavljeno je više od 3000 izveštaja o dimu paljenih drva. 

Zanimljivo poređenje:
Otvoreni kamin dva sata ili šporet na drva četiri sata proizvodi toliko fine prašine kao i automobil koji vozi iz Brisela do Beča (oko 1100 km)!

Sagorevanje drva vrlo je loše za vaše zdravlje.

Prema novom istraživanju, objašnjava radna grupa, čestice koje se ispuštaju tokom sagorevanja drva su štetnije od čestica koje se ispuštaju tokom sagorevanja dizela. A dim od drva dvanaest je puta štetniji od cigarete (sa istom gustinom dima). Osim čestica i još opasnije ultrafine prašine, izgaranjem drva oslobađaju se i sve druge vrste toksina poput PAH-a, HOS-a, dioksina, ugljen monoksida i akroleina.

Fotografija: Pixabay

Izgaranje drva nije održivo i uzrokuje veliku štetu klimi!

Drveću je potrebno mnogo više vremena da izraste nego što je potrebno vremena da se zapale. Apsorpcija ugljenika iz CO2 ide vrlo sporo, dok sagorevanjem drva značajna količina ugljenika odlazi direktno u vazduh kao CO2. Čestice čađi čak završavaju na severnom polu i pružaju dodatnu apsorpciju sunčeve svetlosti!

 “Nije prihvatljivo nastaviti subvencioniranje peći na pelete i kotlove na biomasu. S’ obzirom na to da država ima obavezu da istražuje, upozorava i brine o činjenicama da je sagorevanje drva vrlo štetno za javno zdravlje i nije održivo, molimo vas da prilagodite svoju politiku!”  kažu predstavnici radne grupe „Houtstook-vrij“.

Sagorevanje drva nije možda na listi prioriteta u širenju svesti o održivom, ali svakako se slažemo da traženje alternativnih mera  može značajno doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha i time pozitivno utiču na zdravlje ljudi, okolinu i klimu, takođe i u Srbiji!

Izvor: Duurzaam Nieuws

oglas
Prijateljska podrška zelenoj planeti i Zelenim pričama. Prevođenje tekstova i intervjua sa Holandskog jezika.