Kako stvoriti održiv biznis na primeru Rens patika

Svi uvek maštaju, a mnogi i teže ka tome, da spoje lepo i korisno. Pogotovo je u savremenom društvu dobitna kobinacija kada se spoje lepe i korisne stvari.

U svetu mode su bitne promene ka održivom razvoju. Najviše zbog velikog negativnog uticaja koji moda sa svim svojim sferama ima na životnu sredinu.

Većina modnih kreatora i brendova teže ka tome da što je više moguće u svojim proizvodima spoje kvalitet, dobar dizajn i da je prijateljski prema prirodi.

Dobitnu kombinaciju (WIN WIN) nude RENS patike, koje su osmislili momci iz Vijetnama, tokom studija u Finskoj u Helsinkiju.

Kako sami osnivači ističu, sve je počelo tokom leta 2019. godine u julu mesecu. Momci su imali sastanak u Starbaksu, gde su razgovarali o tome da pokrenu zajednički posao. Pošto su obojica opčinjeni patikama, rešili su da stvore novi brend patika koji će biti ekološki orijentisan.

Prvo su želeli da prave patike od organskog pamuka, ali su ubrzo shvatili da to nije održivo. Zatim su se bacilli na dalja istraživanja, što ih je dovelo do toga da urade jedne super, kul ekološke patike.

Fotografija: Pexels.com

Kako? -Tako što će iskoristi soc od kafe i plastične flaše za dobijanje ekoloških patika.

Same patike imaju 460 grama, od čega je 300 grama od kafe, a ostatak je od plastike. Preciznija računica na Rensovom sajtu kaže da im je potrebna tačno 21 šoljica kafe i 6 plastičnih flaša. Za proizvodnju 100 pari patika je potrebno 30 kilograma soca.

Da bi se ideja sprovela u delo, uvek je potrebno pored odlične ideje imati i novac. Donacije su jedan način skupljanja novca. Tim RENS-a se odlučio za platformu Kickstarter, na kojoj svako može da izloži ideju i ako se ljudima ideja svidi, oni će donirati novac. Sami podnosioci ideje na sajtu napišu opis proizvoda i koliko im je novca potrebno. Koliko su ljudi prepoznali brzo ovu ideju govori podatak da im je za prikupljanje sredstava bilo potrebno manje od 24 sata. Prema podacima kikstartera, novac koji je njima bio potreban je iznosio 20.000 američkih dolara, a skupili su ukupno preko 550.000.

Sam dizajn patika je multifunkcionalan. Osmišljen je tako da se mogu nositi u svakoj prilici.

Bitna svojstva patika su to što su zbog osobina kafe antibakterijske, zatim upijaju neprijatne mirise, noge se ne znoje i blokiraju UV zrake, što omogućava da boja patika ostane duže vreme sveža, a i brzo se suše (čak dva puta brže od običnih patika koje su izrađene od poliestera). Idealne su i za kišovito vreme, jer su nepropusne zahvaljujući njihovoj Agva skrin tehnologiji (AquaScreenTech), koja ne dozvoljava vodi da prodire, kroz vodeno ne propusnu membranu.

Patike imaju garanciju od godinu dana na sve gore nabrojane karakteristike.

Izvor: kickstarter.com

Prema podacima do kojih je došao RENS tim, na dnevnom nivou popije se preko dve milijarde šoljica kafe. Dolazimo do zaključka i računice da se na godišnjem nivou proizvede 23 miliona tona organskog otpada svake godine. U procentima soc koji se reciklira je ispod 10 %, tačnije 7 % soca se koristi za dobijanje komposta. Veliki problem predstavlja podatak da se dobar deo kafenog otpada odlaže na deponije. Odlaganje ovog otpada na deponije je veoma opasno, jer dolazi do stvaranja velike količine metana, koji je 30 puta jači u odnosu na ugljen-dioksid.

Uz pomoć ovih patika broj flaša na deponijama može se smanjiti, i kao što je već gore navedeno po paru patika je potrebno 6 plastičnih flaša, tako da kako se proizvodnja patika bude povećavala, tako će se i broj flaša na deponijama smanjivati, što će, nadamo se, doprineti tome da se količina neiskorišćenih plastičnih flaša smanji i da to bude osetno.

RENS ističe da njihova proizvodnja u odnosu na proizvodnju kožnih patika i cipela ima 80 % manji uticaj na životnu sredinu. I do čak 60 % manje u odnosu na tekstilne patike i cipele.

Autor: Petar Ranković

Zelene priče

oglas
Redakcija portala Zelene priče.