Panel diskusija o problemima seče šuma i održavanju Fruške gore održaće se u petak 6. marta u 17h u KC Svilari u Novom Sadu.

Diskusiju organizuje inicijativa Prijatelji šume“ i žele da analizom svih aktuelnih problema koji su uzrokovani klimatskim promenama, sečom šuma i sistemom upravljanja Fruškom gorom, pronađu rešenje.

Prijatelji šume
Ilustracija: Prijatelji šume

Teme za diskusiju:

 • Problemi upravljanja nacionalnim parkovima u Srbiji (regulativa, modeli finansiranja, vlasništvo) na primeru NP Fruška gora;
 • Planiranje gazdovanja šumama i upravljanje zaštićenim područjima, kao i analiza uticaja;
 • Usklađivanje sa aktuelnim trendovima vezanim za klimatske promene i najboljom evropskom praksom.

Učesnici:

 • Antoine Avignon (Programme Manager Environment Operations Section III, Attaché Delegation of the EU to the Republic of Serbia)
 • Ana Iñigo (Team Leader / Expert in Natura 2000)
 • Lidija Stevanović (Šef odseka za zaštićena područja; Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene; Ministarstvo zaštite životne sredine)
 • mr Nikola Stojnić (Načelnik odeljenja za zaštitu vrsta; Pokrajinski zavod za zaštitu prirode)
 • Peđa Vukolić, (Tehnički direktor; Nacionalni park Fruška gora)
 • Goran Matić, (Savetnik; Nacionalni park Fruška gora)
 • Nenad Petrović (Docent; Šumarki fakultet Univerziteta u Beogradu)
 • Dragan Gmizić (Novinar)
 • mr Biljana Franić-Lazarević (Građanska inicijativa: Prijatelji šume, Odbranimo šume Fruške gore)

Ko su Prijatelji šume Fruške gore?

Prijatelji šume su inicijativa građana koja se bori za očuvanje šuma Fruške gore, kroz različite akcije, šetnje, događaje i pre svega širenje svesti o problemima koji se dešavaju na ovoj planini. Za više aktuelnih vesti o njihovom radu, seči koja se redovno sprovodi i peticiji koju su pokrenuli, posetite njihovu Facebook grupu. U svojem obraćanju javnosti neretko ističu kako pošumljavanje nije rešenje ako se stalno iznova seku zdrava stabla, ali podržavaju sadnju i udruživanje. O problemu seče šuma pisali smo još 2018. godine, a od tada se mnogo toga dogodilo. Iako je već održan jedan okrugli sto na ovu temu u organizaciji Zelene stranke, ovo je prva prilika da se zaista okupe i aktivisti i institucije i utvrde kako se ovaj problem može rešiti.

Kako pišu Prijatelji šume, neformalnu grupu „Odbranimo šume Fruške gore“ pokrenuli su u februaru 2019. godine kao odgovor na ekstenzivnu seču šume koja je kulminirala kao posledica kontroverznih metoda obnove šuma.

Inicijativu Prijatelji šume i Odbranimo šume Fruške gore su u aprilu i maju prošle godine podržale javne ličnosti poput Ramba Amadeusa i Darka Rundeka, što je bilo propraćeno i internet peticijom koju je potpisalo nekoliko hiljada građana. U međuvremenu, sprovodili smo aktivnu Facebook kampanju i organizovali niz drugih programa koji su ukazali na važnost očuvanja šuma za dobrobit čoveka (najvažniji niz konceptualnih performansa pod nazivom Festival šume održan je 28. septembra 2019. godine, prilikom sadnje Zapis Hrasta/Zavetnog Hrasta na Fruškoj gori, uz umetnički program i edukativne interaktivne sadržaje za brojne posetioce i učesnike, organizovane u saradnji sa Udruženjem studenata biologije „Josif Pančić“). – poručuju Prijatelji šume.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.