Kao što znamo, na svake četiri godine održavaju se Olimpijske igre u kojima učestvuju sportisti iz celog sveta. Ove sportske igre datiraju još iz antičkog doba, ali u čemu je razlika između prošlih igara i narednih koje nas očekuju? Radi se o tome da se Olimpijada sledeće godine održava u Japanu, biće zasnovana na održivom razvoju i trajaće u periodu od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine.

Elektronski uređaji za medalje

Letnje Olimpijske igre biće napravljene od recikliranih materijala. U periodu od 2017. do 2018. godine, stanovnici Japana su donirali svoje elektronske uređaje kako bi se od njih napravile: zlatne, srebrne i bronzane medalje koje dobijaju učesnici koji osvoje jedno od prva tri mesta u takmičenjima.

Prikupljeno je oko 78.000 tona odbačenih uređaja u koje spadaju: fotoaparati, računari i mobilni telefoni. Iz ovih uređaja je uspešno izvučeno preko 60 kg zlata, 9.000 kg srebra i preko 4.500 kg bronze, što je sasvim dovoljno da se napravi 5.000 medalja koje će biti podeljene učesnicima po završetku Olimpijade.

Takođe, 2016. godine u Brazilu, 30% medalja je napravljeno od recikliranih materijala, što svakako nije ni približno Olimpijskim igrama koje nas očekuju iduće godine. Zadivljujuća činjenica jeste da su građani jedne zemlje proaktivno uključeni u doniranje elektronskih uređaja koji se koriste za izradu medalja. Dakle, ove medalje su 100% napravljene od recikliranih materijala.

Opšti ciljevi ovog projekta:
Prikupiti 1,5 miliona komada plastične ambalaže koja se sastoji od polietilena i polipropilena za proizvodnju reciklirane plastične smole. Kroz to će se uštedeti 75 g ugljen-dioksida za svaki komad plastike koji se reciklira.
Nakon postizanja cilja od 1,5 miliona komada, Tokio 2020. će uštedeti dovoljno energije za osvetljenje normalnog domaćinstva tokom 112 godina. Jedan zaista odličan primer održivog razvoja na koji se treba ugledati. Cilj je i da se promoviše ekološka poruka i podigne svest ljudske populacije u vezi zaštite životne sredine.

Aluminijum za baklju

To nije sve, i olimpijska baklja će biti napravljena od recikliranog materijala. Za njenu izradu koristi se aluminijum koji se prethodno nalazio na prozorskim okvirima kuća, koje su služile za privremen smeštaj ljudi posle prirodnih nepogoda. Zatim je tu i hrana, koja će ukoliko se ne iskoristi ili ostane kao otpad, biti ponovo iskorišćena ili donirana. Teži se što manjoj proizvodnji otpada i promovisanju cirkularne ekonomije.

Plastika za podijume

Još jedna zanimljivost jeste da se sakuplja i plastični otpad kako bi se napravili podijumi. Potrebno je oko 45 tona plastike. Plastika za ovaj projekat se sakuplja na 2.000 različitih mesta gde se postavljaju kutije u koje stanovnici mogu odložiti plastični otpad. Takođe, i plastika koja je sakupljena tokom čišćenja okeana će „učestvovati“ u Olimpijskim igrama 2020. godine, što je odličan potez kako bi se smanjilo zagađenje. Ovim putem se u velikoj meri smanjuje pritisak na životnu sredinu, samim tim što će plastični otpad biti ponovo iskorišćen, a sa druge strane zagađenje se uklanja i iz vodotokova.

Reciklirane uniforme

Japanci se nadaju da će prikupiti 30.000 odevnih predmeta kako bi napravili reciklirane uniforme, koje će se takođe koristiti na predstojećoj Olimpijadi.

Obnovljivi izvori energije

2020. godine, Tokijo će čitavu Olimpijadu snabdevati obnovljivim izvorima energije. Tačnije, koristiće se solarna i vetro-energija. Tojota (Toyota) je najavila da će 99% prevoznih sredstava koja se budu koristili na ovim igrama, zapravo biti električna vozila jer organizatori teže što manjoj emisiji ugljen- dioksida.

Bilo bi lepo da ovaj projekat zaista urodi plodom i prenese se na naredne domaćine Olimpijskih igara kako bi se što više doprinelo očuvanju životne sredine. Na sreću, mogućnosti postoje, samo je pitanje: „Želimo li?“
Pa, hajde da biramo ono što je dobro za nas.

Izvor: Ekoblog
Autorka: Sara Damnjanović

oglas
Redakcija portala Zelene priče.