U petak, 21. juna održan je okrugli sto o pitanju seče šume na Fruškoj gori, a organizovala ga je Zelena stranka u amfiteatru SPENS-a u Novom Sadu.

Na okruglom stolu govorili su:
prof. dr Milan Medarević sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, Zvezdan Nešanović iz Uprave za šume Republike Srbije, Konstantin Plužarević iz Javnog Preduzeća Nacionalnog parka Fruška gora, Nenad Radosavljević iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, novinar Dragan Gmizić, Nataša Đereg iz organizacije CEKOR
i Mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

Fotografija: Zelena stranka

Kako prenosi N1, Zvezdan Mišelić, iz Uprave za šume Republike Srbije rekao je da je u zadnje tri godine Šumarska inspekcija je izvršila preko 30 nadzora u Nacionalnom parku Fruška gora i tom prilikom nije konstatovala nikakvu seču mimo planova i osnova.

Događaju su prisustvovali i neki od članova civilnog sektora, aktivista i organizacija. Nakon okruglog stola, organizacija Fruškać na svom Facebook profilu objavila je zaključak iz njihovog ugla. Kako kažu, fokusiraće se u narednom periodu na traženje mehanizama za izmene i dopune Zakona o nacionalnim parkovima. Oni takođe napominju da ovakav događaj treba da se odvija van radnog vremena jer većina aktivista poslove u svojoj organizaciji radi volonterski.

  • Aktivisti i udruženja okupljenja oko Fruške gore su u nezavidnom položaju jer poslove u svojoj organizaciji rade volonterski. Odvojite 2 sata van radnog vremena, obavestite građanstvo, jer se stiče utisak da postoji pasivna opstrukcija dijaloga u cilju ispunjavanja forme samim tim i ispraznih izveštaja. 

Na okruglom stolu učestvovao je i novinar Dragan Gmizić koji je istakao problem upravljanja Fruškom gorom kao nacionalnim parkom.

  • Mi možemo da se složimo da je reč o planskom i ozbiljnom upravljanju, ali šumarskim gazdinstvom. Čini mi se da se prečesto Nacionalni park Fruška gora tretira kao šumarsko gazdinstvo, a ne kao nacionalni park. Tu i nastaje problem, prenosi N1.

Neki aktivisti, iako složni sa stavovima da je seča šuma van kontrole i da je pretnja ozbiljna za Frušku goru, nisu učestvovali na ovom događaju. Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ je na svojoj Facebook stranici objasnio zašto ne učestvuje na pomenutom okruglom stolu.

  • Ekološkim aktivistima i ekloški osvešćenim građanima nisu potrebni okrugli stolovi na kojima bi predstavnik JPNpFg obajšnjavao kako oni seku po zakonu i po planskim dokumentima i da čak nedovoljno seku šume koliko bi trebalo, „da bi ispunili godišnju normu“.

Oni su se odlučili da protest organizuju na Fruškoj gori u nedelju.

oglas
Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.