Novogodišnji modni market i panel diskusija pod nazivom „Održiva moda – trend ili potreba?“ u organizaciji bloga Svilene Bube održaće se u petak, 13. decembra u 17h u kreativnom centru „P R O S T O R“, Beogradska 11, Petrovaradin.

Ja sam se odlučila za ovu temu jer sam primetila da se u modnim magazinima danas jako malo ili čak uopšte ne govori o efektima koje tekstilna industrija i masovna proizvodnja garderobe ima na našu planetu. Isto tako, primat u medijima uvek imaju velike firme koje su u mogućnosti da plate reklame, dok se lokalni umetnici zanemaruju. Te je stoga cilj ovog marketa, da pokaže da alternative brzoj modi postoje.“ kaže Angelina Popović, organizatorka događaja i urednica bloga „Svilene bube“.

Ko su „Svilene bube“?

Blog „Svilene bube“ je nastao sa željom da prikaže modu i teme iz popularne kulture o kojima se manje priča u medijima, kao i da promoviše žensko preduzetništvo. Rađen je sa namerom da na zabavan način govori o bitnim temama.

U okviru panel diskusije „Održiva moda – trend ili potreba“ govoriće autorke podkasta i radio emisije „F.fm“ na Radio Aparatu Marija Radaković i Dunja Jovanović, kao i urednice magazina „Amplitude“ Jasna Stanić i Bojana Vojnović
Jasnu ćemo čuti i iz ugla kreatora, zajedno sa njenom koleginicom Dijanom Bešlin sa kojom stoji ispred brenda „ГЕНЕРАЛШТАБ“, a svoje mišljenje će izneti i Ana Vlatković, ekološkinja i autorka bloga „Gourmana“.

Modna industrija drugi po redu zagađivač

Spora moda predstavlja odgovor na prekomerni konzumerizam koji nam plasiraju veliki brendovi, ostavljajući posledice na Planetu, ljude i životinje. U poslednje vreme sve više proizvođača odbacuje princip brze mode i okreće se održivijem načinu izrade odeće, kao i svesti o očuvanju životne sredine. Ovaj pokret podstiče ljude da kupuju manje garderobe većeg kvaliteta, ali i da podrže lokalne umetnike i dizajnere koji brinu od kojih materijala i na koji način kreiraju odeću. O ovoj temi se još uvek ne govori glasno, i pored toga što je modna industrija današnjice postala drugi po redu zagađivač Zemlje.“

Događaj počinje u 17h, nakon čega slede koktel dobrodošlice i panel diskusija, posle koje će posetioci moći da se upoznaju sa ponudom izlagača i iskoriste pogodnosti promotivnih cena.

Lokalni dizajneri na Novogodišnjem modnom marketu

Na Novogodišnjem modnom marketu bloga „Svilene Bube“ svoje kreacije izlagaće lokalni dizajneri brendova:
Marinush
ЛЕЏИТ
Heart Shaped Dolls
ГЕНЕРАЛШТАБ
Viviana Schmidt
HeartCore
Aljaska
Nanovo
Melange Vintage
Lowcost Luxe.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.