O NAMA

Naša misija je da menjamo svet kroz inspirativne priče!
 
Zelene priče su internet portal iz Novog Sada koji objedinjuje vesti iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja iz Srbije, regiona i sveta.
 
Višnjica na našoj torti su inspirativne priče ljudi koji čine svet održivim i boljim mestom.
Želimo da ukažemo na postojeće ekološke probleme, ali i na moguća rešenja.
 
Naš tim čine zaljubljenici u prirodu, aktivisti, novinari, prevodioci, dizajneri, umetnici.

KO SMO MI?

Urednice

Ena Entina Gucunski

Urednica

Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu.
Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.

Nina Kemera

Urednica

Verujem u ljubav, dobra dela i dobro u ljudima. Zelene priče vidim kao mesto gde mogu da širim inspirativne priče o moćnim ljudima koji menjaju svet. Po stečenom srednjem obrazovanju sam filolog, po fakultetskom diplomirana novinarka. Znatiželjna putnica i večno željna avantura.

Tim saradnika

Dragan Gucunski

Design

Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo. Osniva agenciju Atelier Gucunski u Holandiji, koja se bavi grafičkim i web dizajnom, web portalima, produkcijom i plasmanom umetničkih dela. Želi da svoje iskustvo kao umetnik, radeći na različitim projektima u dinamičnim okruženjima, prenese na nove generacije kreativnih ljudi. U stalnoj potrazi za entuzijazmom kod svojih saradnika i partnera. “Uradi ono što možeš pre nego što to drugi urade.”

Vanja Đukić

Content manager - holandski jezik

Prevođenje tekstova i intervjua sa holandskog jezika. Prijateljska podrška zelenoj planeti i Zelenim pričama.

Marija Blažić

Novinarka

Piše kolumne i izveštava sa događaja iz sveta aktivizma. Radnu karijeru provela u kontroli kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, napitaka, vode, uslova za proizvodnju, distribuciju i preradu hrane kao i ambalaže za pakovanje gotovih proizvoda. Večiti borac za pravdu, učesnik mnogih humanitarnih akcija, borac za očuvanje životne sredine. Predsednik skupšine udruženja Novosadske biciklističke inicijative. Voli prirodu, Dunav, životinje, bicikl. Životni moto "Razlika između nemogućeg i mogućeg je mera rešenosti"

Nikola Lekić

Content manager - engleski jezik

Prevođenje tekstova sa engleskog jezika za Zelene priče. Odrastao sa mišljenjem u glavi da je život ogroman šablon, a kasnije shvatio da je život sve sem toga. Bezbroj priča koje se mogu ispričati i čuti. Bezbroj nepoznatih pravaca za istraživanje. Bezbroj kultura za upoznavanje. Bezbrižan, i uvek nasmejan, trenutno predavač Engleskog jezika.

Jovan Jovanović

Autor specijalizovan za UN ciljeve održivog razvoja i Fairtrade

Rođen u Zrenjaninu. Bavi se pitanjima održivog razvoja, globalne pravde kao i ekološko-socijalnim pitanjima vezanim za razvojnu saradnju. Svoju odgovornost i nove ideje koje idu u prilog budućim aktivnostima lokalnih zajednica kako u domenu Fairtrade tako i ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja UN-a iskazao i prikupio kroz mnogobrojne projekte i aktivnosti na Karl-Franc univerzitetu u Gracu, prakse i kao SDG ambasador.

Milica Ćirić

Novinarka

Želim da postanem novinar, da pišem i objavljujem svoje tekstove jednog dana. Zelene priče su za mene ulazak u svet prirode i novih saznanja. Volela bih da doprinesem opstanku i očuvanju sveta u kom živimo. Završila sam srednju baletsku školu u Novom Sadu.

Aleksandra Miščević

Novinarka

Postadoh deo zelenih priča u želji da prirodu približim svima! Da bismo znali kako prirodu da zaštimo i sačuvamo moramo da je spoznamo. Student sam na master studijama za profesora biologije i pričaću vam zelene priče o biljkama i životinjama.

Davor Stefanović

Novinar

Odabrao sam da budem novinar za Zelene priče jer želim da širim svest o ekološkim problemima naše zemlje. Ja sam student na Fakultetu Tehničkih Nauka, smer Čiste Energetske Tehnologije.

Aleksandra Krstić

Novinarka

Zrno po zrno pogača, reč po reč priča, čovek po čovek promena. Zelenim pričama želim da podstaknem barem jednu osobu da se prema Zemlji ponaša nežno i pažljivo, kao prema najmilijem članu porodice. Sa dužnim poštovanjem jer sve što jesmo, bez Nje nismo.

Sonja Pržulj

Novinarka - prevodilac sa engleskog jezika

Sonja Pržulj je rođena 19. 06. 1981. godine u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, gdje živi i radi. Diplomirala je na Odsjeku za engleski jezik i književnost pri Univerzitetu u Banjaluci 2005. godine. Trenutno je na postdiplomskim studijama iz bibliotekarstva i informatike na Filozofskom fakultetu pri Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija. Od 2005. godine zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, gdje obavlja poslove bibliotekara i stručnog savjetnika za engleski jezik i književnost. Od stranih jezika, pored engleskog, tečno govori i francuski jezik. Omiljeni hobiji su joj planinarenje, ekologija, pisanje blogova, čitanje, druženje, i putovanje

Petar Ranković

Novinar

Rođen sam 16.07.1991. u Beogradu. Živim u Obrenovcu ceo život. O meni možete zaključiti da sam ljubitelj prirode na osnovu završenih osnovnih studija  Geoprostorne osnove životne sredine na Geografskom fakultetu, kao i završena tri mastera na Geografskom, Šumarskom i Poljoprivrednom fakultetu koji se odnose prema životnoj sredini iz različitih uglova. Na osnovu iskustva na Festivalu nauke i kao Eco Hub edukator u osnovnim školama u Beogradu voleo bih da nastavim da se bavim edukacijom predškolaca i osnovaca u oblasti životne sredine.

Nenad Prekop

Novinar

Volim da čitam, pišem i saznajem nove stvari, svoje znanje volim da delim sa drugima i od drugih da naučim nešto novo, zbog toga su zelene priče za mene prava stvar! Hajde da zajedno sa zelenim pričama ozelenimo našu ekološku svest! Ja sam Nenad i po struci sam dipl. inž. agroekologije i zaštite životne sredine.

Jelena Lukić

Novinarka

Inspiracija za tekstove uvek dolazi iz prirode. Diplomirala sam biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu i nastavila da se usavršavam na polju zaštite životne sredine. Zelene priče su mi dale priliku da se povežem sa ljudima i budem deo jedne "zelenije" zajednice.

Ana Subotić

Novinarka

Kao neko ko mnogo voli biljke i životinje, pisanje za Zelene priče za mene predstavlja zadovoljstvo i priliku da stalno otkrivam nešto novo o svetu oko sebe i o načinima na koje možemo da zaštitimo okolinu. Osim toga, obožavam da kuvam, učim strane jezike i provodim vreme sa svojim ljubimcima.

Tamara Vejin

Novinarka

Zelenim pričama sam se priključila jer smatram da priroda predstavlja jedan neobičan i zagonetan svet koji je vredan proučavanja. Svaka priča je jedinstvena, inspirativna i iz svake od njih ćete naučiti nešto novo. Studiram žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. 

Vanja Velisavljev

Novinarka

Uvek me možete videti kako namršteno pijem kafu dok se krijem  iza velikih sunčanih naočara. Putujem često, volim na daljinu i hvalim se gotovo popunjenim pasošem. Studiram novinarstvo, tečno govorim četiri jezika, peti učim, ali samo na jednom mogu sebe da razumem. Mama sam najlepše, najbolje i najdraže mačke na svetu. I nemam 22 godine.

Zelenkapica Pričalica

Novinarka

Zdravo, zeleni drugari. Ja sam Zelenkapica Pričalica, novinAVATar koji svojim kratkim pričicama i neobičnim pesmicama želi da približi probleme i dileme, čaroliju i draž eko sveta oko nas. Bilo da smo mali ili veliki, zelene stvari je lakše dočarati kada smo i sami zeleni. Ja i bukvalno.

Da li i vi želite da budete deo zelene ekipe?

UKOLIKO JE VAŠ ODGOVOR: DA

SLOBODNO NAM SE JAVITE

Pratite nas