RECOUP (RECycling Of Used Plastics), britanska neprofitna organizacija sprovela je istraživanje s ciljem prepoznavanja prepreka i poboljšanja recikliranja ambalaže od crne plastike te nedavno objavila izveštaj o tome.

Ovo istraživanje pruža informacije o napretku postignutom na području recikliranja crne ambalažne plastike u poslednje dve godine, a sprovedeno je u saradnji sa svim članicama RECOUP-a u lancu snabdevanja i recikliranja plastične ambalaže. Nažalost, konstatovano je kako nije ostvaren velik napredak mogućnosti recikliranja crne plastike, uz istovremeno konstantno povećanje njenih količina i korištenja. S tom tvrdnjom složili su se svi ispitanici koji smatraju kako se po tom pitanju nešto ipak mora preduzeti te su predložili nekoliko mogućih rešenja. Jedno od njih svakako je značajnije oporezivanje ambalaže koja se ne može reciklirati.

Foto: Pexels

Istraživanje se skoncentrisalo na potrebu razdvajanja i procesiranja crne i druge obojene plastične ambalaže te se ustanovilo kako postoje brojna rešenja od kojih su neka već dostupna, a druga u fazi razvoja, uključujući korištenje prozirne ambalaže ili drugih prepoznatljivih boja, korištenje prepoznatljivih crnih pigmenata te razvoj tehnike razdvajanja postojeće ambalaže crne boje.

U izveštaju se navodi niz postojećih pojedinačnih i zajedničkih akcija za koje se očekuje da će neprepoznatljivu crnu ambalažu na tržištu do kraja 2019. godine smanjiti za dve trećine. S obzirom na to da je jedno od rešenja korištenje prepoznatljivog crnog pigmenta, čini se da izričito isključivanje ili označavanje crne ambalaže kao problematične više neće vredeti.

„Shvatamo da je potrebno vreme kako bi se unele promene koje su potrebne da bi se poboljšala mogućnost recikliranja, ali ne postoji razlog zašto se za svu plastičnu ambalažu ne može primeniti osnovni princip da ne sme usporavati proces razvrstavanja ili recikliranja kao deo specifikacija za izradu“, rekao je Paul East, tehnolog za ambalažu i voditelj projekta u RECOUP-u.

Kako se navodi u izveštaju, uklanjanje ili ukidanje crne boje i zamena prozirnom ambalažom ili prepoznatljivom bojom čini se kao najbrže rešenje u brojnim slučajevima te je stoga i najpopularnije. Izveštaj takođe naglašava potencijalno važnu ulogu crne i tamnije plastike skladno sve većim zahtevima i potrebama recikliranja te pruža pregled mogućnosti, uključujući detalje niza nezavisnih projekata koji su realizovani u 2019. godini.

Cijeli izvještaj može se preuzeti na www.recoup.org.

Izvor: Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

oglas
Redakcija portala Zelene priče.