Evropska noć šišmiša obeležava se već 15 godina širom Evrope pod okriljem Sporazuma o zaštiti evropskih populacija šišmiša (EUROBATS). Šišmiši su sisavci i prema Zakonu o zaštiti prirode strogo su zaštićeni. Šišmiše možemo sresti najčešće u pećinama, u tornjevima sakralnih objekata, starim dvorcima i zapuštenim objektima.

Fotografija: Pixabay

Značajna karika ekosistema

Šišmiši su veoma važan deo svetskog ekosistema i indikatori su zdravlja životne okoline. Oni su bitna  karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvetaju noću i kontrolišu brojnost noću aktivnih insekata.

Da bi se utvrdila prisutnost pojedinih vrsta šišmiša koristi se uređaj Bat- detektor. Uređaj detektuje prisutnosti šišmiša slušanjem njihovih ultrazvučnih eholokacijskih signala pretvarajući ih u frekvencije čujne ljudskom uhu. Bat -detektorom se može odrediti i vrsta/rod šišmiša jer im se signali razlikuju frekvencijom i trajanjem. Monitoring se najčešće obavlja noću kada su šišmiši aktivni pa sve do izlaska sunca.

Fotografija: Pixabay

Šišmiši su najmanje proučena grupa životinja, a ljudi ih se boje jer izgledaju jezivo i imaju predrasude o njima,  kao npr zapetljavanje u kosu , sisanje krvi kao ˝vampiri˝ i sl.  Naravno to nije tačno, šišmiši se ne zapetljavaju u kosu, a hrane se isključivo insektima. Oni nas ustvari „brane“ od pravih krvopija, jer su im komarci omiljana poslastica.

Nažalost, kao osumnjičeni prenosioci virusa korona, došli su na listu neprijatelja ljudi. Međutim, najnovija istraživanju su pokazala da šišmiši ustvari nisu prenosioci. Više o tome, možete pročitati na linku.

Šišmiši u Srbiji

U pećina Resave, živi više 28 vrsta šišmiša. Više o tome možete pročitati na linku.

Zelene priče

oglas
Piše kolumne i izveštava sa događaja iz sveta aktivizma. Radnu karijeru provela u kontroli kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, napitaka, vode, uslova za proizvodnju, distribuciju i preradu hrane kao i ambalaže za pakovanje gotovih proizvoda. Večiti borac za pravdu, učesnik mnogih humanitarnih akcija, borac za očuvanje životne sredine. Predsednik skupšine udruženja Novosadske biciklističke inicijative. Voli prirodu, Dunav, životinje, bicikl. Životni moto "Razlika između nemogućeg i mogućeg je mera rešenosti"