Svetska nedelja zelene gradnje traje od 23. do 29. septembra sa ciljem promocije održive gradnje spremne da odgovori na izazove klimatskih promena. Ova svetska kampanja osmišljena je da podstakne zelenu gradnju, a organizuju je saveti zelene gradnje.

Svetska nedelja zelene gradnje obeležava se različitim događajim širom sveta, a ključna stavka u borbi za održive gradove i „zelenu“ budućnost gradnje i ovogodišnji fokus cele kampanje jeste emisija ugljen-dioksida u različitim fazama gradnje.

Fotografija: Pixabay

Tema ovogodišnje definisana je kroz hešteg #BuildingLife (gradimo život). U Beogradu, Savet za zelenu gradnju organizuje nekoliko događaja, a prvi u nizu je „Dan otvorenih vrata„. 24. septembra, kada neke od članica Udruženja „SrbGBC“ otvaraju vrata svojih kompanija kako bi prikazale svoje društveno odgovorno poslovanje. Događaj najpre nudi mogućnost da se upoznate sa nekim od aspekata ovakvog poslovanja, projektima i „zelenim“ poslovima, a kompanije koje su se odlučile da svoja iskustva podele su Gudmark Group, Xella, Sika i Alumil. Prijave su otvorene do 19. septembra.

Centralno dešavanje nedelje zelene gradnje je konferencija „Kako gradimo sutra?“. Konferencija se održava u sredu, 25. septembra u Kulturnom centru Beograda. Listu govornika možete pogledati na zvaničnom vebsajtu.

U četvrtak, 26. septembra zakazana je panel diskusija „Korak unapred“ koju savet organizuje uz podršku kreativnog hub-a Nova Iskra. Za događaj se možete registrovati putem formulara. Učesnici panela su:

 • DR VLADIMIR ĐURĐEVIĆ
  Vanredni profesor na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer meteorologija)
 • TOMICA MIŠLJENOVIĆ
  Asistent na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (katedra za ekologiju i geografiju biljaka)
 • DR MILENA STOJKOVIĆ
  Associate partner, senior environmental analyst, foster+partners, član Saveta zelene gradnje Srbije
 • MARKO DRAGIĆEVIĆ
  Saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (član Saveta zelene gradnje Srbije)
 • DRAGANA KORICA
  CEO u Savetu zelene gradnje Srbije (Člna WORLDGBC)
 • IVANA LAKIĆ
  Glavni i odgovorni urednik „Real Estate“ magazina
Ilustracija: Savet za zelenu gradnju

U okviru nedelje zelene gradnje u Centru za promociju nauke biće organizovana i radionica za decu „Kako gradimo sutra?“.

 • Radionica, koju će voditi mladi članovi Saveta zelene gradnje Srbije, studenti Arhitektonskog fakulteta, pod sloganom mladi za mlade, namenjena je uzrastu trećeg i četvrtog razreda OŠ. Kroz interaktivno predavanje i praktične zadatke na radionici, upoznaće polaznike sa osnovnim principima zelene-održive gradnje kojima vodimo računa o našoj životnoj sredini, našem zdravlju i našoj Planeti. Sa pozitivnim pristupom, prilagođenim uzrastu kako bi što lakše usvojili informacije, počeće se od toga kako zgrade dišu (oslobađaju CO2), preko toga da i one treba da budu adekvatno obučene (termoizolovane) i mnogo drugih stvari. U praktičnom delu imaće priliku da na osnovu stečenih informacija i spremljenih elemenata, sami ponude svoje viđenje održive gradnje. (vebsajt)

O zelenoj gradnji će se govoriti u okviru manifestacije „Noć istraživača“, 27. septembra, o čemu se možete informisati u najavi događaja.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.