Danas je Svetski dan pčela, zvanično najvažnijih bića na planeti. Mesec maj smo posvetili upravo temi očuvanja pčela, pa smo vas tako upoznali i sa fenomenalnom eko-družinom „Beeconnected“, koja postavlja košnice u gradu i radi na razvoju urbanog pčelarstva. U okviru svog programa, udruženje „Ekonaut“ (osnivači projekta Beeconnected), izdalo je i priručnik koji će vam pomoći da vašu baštu krase medonosne biljke koje pčele vole.

Fotografija: Ekonaut

Zašto pozvati pčele u baštu?

Znamo da se neko možda plaši ovih vrednih malih insekata, ali njihova misija nije da vama budu smetnja već da sakupe nektar, čime oprašuju cveće i biljke. A kada sakupe nektar, one mogu da stvaraju med i sve one zdrave proizvode o kojima smo pisali. Ali najvažnije od svega, nastavljaju da održavaju svoju vrstu, a čineći to, oprašivaće još mnogo generacija plodnih biljaka koje jedemo i bez kojih ne možemo. Zato, nemate čega da se plašite, već zasadite medonosne biljke koje će pleniti i vaše srce i srce pčelica.

Fotografija: Anđela Kovljenić

Sve je spremno, samo treba da počnemo!

Publikaciju sa 100 biljaka za pčele čine drvenaste, žbunaste, jednogodišnje biljke, perene i puzavice.

Iz udruženja „Ekonaut“ ističu da je publikacija izdata kako bi svako odabrao biljke prema svojim mogućnostima, te kako bi se u inicijativu priključilo što više ljudi, kompanija, udruženja, škola…

„Ako imate zelenu površinu koju želite pretvoriti u utočište za pčele, tim pejzažista i baštovana će vam u ime ove Inicijative pomoći da jednolični travnjak pretvorite u baštu koja je raj za: pčele, leptirove i druge korisne insekte, a ujedno i više ekonomski održiva.  Ovo je u poslednjoj deceniji u svetu postao trend jer održavanje površina sa različitim višegodišnjim biljkama umesto travnjaka, doprinosi lokalnom biodiverzitetu, a zahteva manje vode jer su u pitanju biljke koje su otporne na sušu ili poplave, a sve su češće zbog klimatskih promena.“ – EKONAUT

Medonosne biljke

Izdvajamo osnovne vrste biljaka koje su medonosne i koje verujemo da će vam se dopasti, a za spisak svih preporučenih vrsta, preuzmite publikaciju i napravite vašu kompoziciju boja, mirisa, ukusa i karaktera.

Drvenaste biljke

Kako saznajemo iz publikacije, drvenasto listopadno drveće i voće je odličan izbor i kada je zasađeno sa busenom, golim korenom ali i u saksiji. Sadnice u saksiji možete saditi cele godine, dok se sadnja busena ili golog korena preporučuje u rano proleće ili kasnu jesen. Ako volite voćke, izaberite kajsiju, jabuku, šljivu, trešnju ili višnju, a za prelep miris, tu je i lipa. Takođe, kesten, vrba, javor i drugo medonosno drveće dobar je izbor za uređenje bašte.

Žbunaste biljke, perene i puzavice

Biljke koje mogu dugo da budu deo vašeg prirodnog šarenila, a sadnja je najbolja u aprilu i maju, mada se mogu zasaditi i pre i kasnije ukoliko nema mraza, opisano je u publikaciji. Preko 40 vrsta se krije u priručniku, a mi izdvajamo nekoliko.
Za mirise koji će vam ulepšati jutarnju kafu – lavanda je vaš saveznik. Za kuliranske igrarije tu su i začinska bilja poput ruzmarina, nane, timijana, a neodoljive kupine, maline i ribizle su svakako najukusnije kada su iz vaše bašte.

Jednogodišnje, sezonske biljke

Sezonske biljke sadimo u saksiji, a možemo početi i od semena i negovati ih kroz ceo proces rasta.

Ako travnjake zamenimo livadskim vrstama, dobijamo više hrane za pčele, podstičemo biodiverzitet, a smanjujemo potrebu za pesticidima i vodom.

Objašnjene su dve metode sadnje sezonskih biljaka, direktno u lejama/saksijama, gde su biljke odmah izložene uslovima sredine (i možda neke neće uspeti da niknu) i metoda sadnje u posude/kontejnere i postepeno iznošenje u sredinu i presađivanje. Koju god tehniku izaberete, vrste su raznolike: od deteline i različka, preko sučanih tonova nevena, uljane repice i suncokreta do jestivih vrsta poput krastavca, rotkvice i dinje. A tu su ponovo i začinske biljke specifičnih aroma kao što je korijander i bosiljak. Za ljubitelje novih otkrića – preporučujemo artičoku.

Koliko mirisa, boja i ukusa se javilo kao asocijacija na ovaj kratak uvod u baštenske igre, nama je odmah proradila mašta i ne znamo šta bismo prvo izabrali da sadimo. Izaberite vaše junake i počnite da kreirate vašu baštensku avanturu!

Incijativa za medonosne bašte

Iako je činjenica da su pčele proglašene najvažnijim bićima na planeti i da nam obezbeđuju hranu dovoljna motivacija, ipak postoji još jedna za one koji vole izazove i konkurse.

Kako nam najavljuje udruženje „Ekonaut“, svako ko već ima neku površinu koja ima elemente medonosne bašte može se priključiti “Incijativi za medonosne bašte“ preko društvenih mreža i učestvovati od 01. juna do 01. septembra u nagradnom konkursu #medonosnabasta. Svi koji budu delili svoje iskustvo i slike konkurišu za prigodne baštovanske i pčelarske poklone. Pravila i uslovi će biti objavljeni 01. juna preko profila pokretača inicijative na društvenim mrežama.

Udruženje Ekonaut iz Beograda je ovu inicijativu pokrenulo u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i ostalim partnerima zainteresovanim za dobrobit pčela u Srbiji: Savez pčelarskih organizacija Srbije, WWF – svetska organizacija za zaštitu prirodeNova Iskra – kreativni hub i coworkingMN Studio – pejzažni arhitekta, Pčelarsko gazdinstvo Slađan Simonović, keativna agencija “Kreativa Unilimited”, udruženja “Beogradski festival cveća” i “Supernatural”,  projekat “Divlji Beograd” . Deo programa Inicijative se odvija uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda. 

oglas
Redakcija portala Zelene priče.