Povodom Svetskog dana hobotnice,

čujte od naše

Zelenkapice Pričalice:

Drugari, drugari,

Veliki i mali,

Hobotnice čak osam ruku imaju,

Tri srca plavu krv im pumpaju,

Za kamuflažu majstori su pravi,

Iz svake zamke, hoba se izbavi.

Čuvene je Bitlse inspirisala, jedna hobotnica mala,

Iako boje ne ume da razaznaje,

Ljude razne može da prepoznaje. 

Sledeće mi je toliko srceparajuće, da ni jedan stih iz te tuge ne može da nastane. U Azijskim restoranima širom sveta je posvedočeno brutalno, nehumano, bespotrebno, sadističko maltretiranje hobotnica pre nego što ih pojedu. Tamo u celosti gutaju žive bebe hobe ili im odsecaju jednu po jednu ruku, gledajući ih kako se koprcaju u agoniji. Sećate li se strahotne priče o supi od ajkulinih peraja, a o Festivalu psećeg mesa? Kakvo je to zlo omađijalo Azijate, da imaju potrebu da muče i sakate svoju hranu?

Neka pogleda video onaj čiji stomak može da ga svari. Čiji ne može, neka ni hobotnicu ne vari.

Morski vanzemaljac

Osam zanimljivosti Zelenkapice je samo omaž broju ruku koju većina vrsta hobotnica poseduje. Postoji još nebrojeno mnogo neverovatnih stvari o njima.

Recimo, umeju da regenerišu izgubljeni ekstremitet i da edituju svoju RNK strukturu.

Njihova plava krv nije kraljevskog porekla, nego je takva zbog većeg prisustva bakra nego gvožđa.

Imaju kompleksniju genetsku i neurološku strukturu nego ljudi. Neki naučnici smatraju da DNK hobotnica nije mogao da nastane na našoj planeti. Postoje zagovornici teorije koja objašnjava iznenadnu pojavu hobotnica kao vrste pre 270 miliona godina. Po njoj, oplođena jaja cefalopoda su stigla u zaleđenim jezgrima, nastanivši Zemlju iz kosmosa kao već formirani organizmi, te nisu bili deo evolucije života na planeti.  

Izvor: Pixabay

Ljubav među hobama je tragedija na nivo Romea i Julije. Mužjak će ženki pokloniti modifikovanu ruku, zvanu hektokotilus, oko metra dužine, ispunjenu vrećicama sperme, te uginuti par meseci kasnije. Ženka će nakon polaganja jaja, spermu koju je pod svojim plaštem nosila možda i mesecima, preliti preko jaja, time ih oplodivši. Ona prestaje da jede od silne brige oko sigurnosti i čistoće jaja, te nakon njihovog izleganja umire. Po nekim izvorima, samo 1% juvenilnih hoba doživi odraslo doba.

Tri srca na tanjiru

Kada sledeći put budete, recimo, na moru pa naručite hobotnicu na žaru ili na salatu, imajte na umu kakvo fascinatno stvorenje jedete. Ovi najinteligentni beskičmenjaci, nalik su Hudiniju u begovima iz raznih prostora ali sa restoranskog tanjira teško.

Sledeći put kada zaustavite čak tri hobina srca zarad svog kratkotrajnog užitka, barem neka bude humano.

Ne zaboravite, neki krici su nečujni.

P. S. „Balada o hobinoj bašti“, Bitlsi

Izvori:

oglas
Zrno po zrno pogača, reč po reč priča, čovek po čovek promena. Zelenim pričama želim da podstaknem barem jednu osobu da se prema Zemlji ponaša nežno i pažljivo, kao prema najmilijem članu porodice. Sa dužnim poštovanjem jer sve što jesmo, bez Nje nismo.