Centar za omladinski i društveni razvoj „Res Polis“, u okviru realizacije projekta  „Novi Sad kroz zeleni objektiv 2019.“, svim zainteresovanim građanima, ljubiteljima fotografije, upućuje javni poziv na nagradni foto-konkurs.

,,Fotografija je jako dobar alat za mapiranje problema i rešenja u lokalnim zajednicama. Pogotovo danas, kad imamo svega nekoliko sekudni nekome da privučemo pažnju i prenesmo poruku.“-Nikola radman, RES POLIS

Konkurs je nagradnog karaktera i mogu učestvovati svi građani stariji od 14 godina, zaljubljenici u fotografiju, amateri i profesionalci. Teme konkursa su:

    1. Čuvajmo prirodu, jer smo je pozajmili od naših potomaka

    2. Urbano zelenilo i Novi Sad

Rok za prijavu je 30. novembar.

Fotografija: RES POLIS

Sve teme odnose se na grad Novi Sad i šire gradsko područje Novog Sada, a pravo učešća imaju svi građani Republike Srbije bez obzira na mesto prebivanja.

Svaki kandidat ima pravo na učešće sa po jednom fotografijom na svaku od navedenih tema (ukupno do dve fotografije), s tim da u nagradnom delu konkursa može biti odabrana samo jedna fotografija istog autora, dok će ostale biti prikazane na izložbi ukoliko zauzmu mesto u 20 najboljih od ukupnog broja pristiglih fotografija.

Kandidati su slobodni u izboru fotografske tehnike. Na konkursu se prihvataju fotografije rađene kako digitalnim fotoaparatom, tako i analognim. Fotografije načinjene mobilnim telefonom se prihvataju, ali ne učestvuju u nagradnom delu konkursa.

Na izložbi koja će biti organizovana krajem decembra 2019. biće prikazano do 20 odabranih fotografija, a pobednicima dodeljene nagrade:

  1. Prva nagrada -POKLON VAUČER od 10.000 RSD 
  2. Druga nagrada – Memorija Micro SD 64GB  + SD adapter
  3. Treća nagrada – Memorija Micro SD 32GB  + SD adapter 

Tačan datum organizacije izložbe, kao i vreme i mesto organizator će saopštiti putem objavljene vesti na sajtu fotokonkurs.respolis.org.

Cilj foto-konkursa

,,Želimo da skrenemo pažnju mladima i širem građanstvu na bitnosti ophođenja prema svojoj životnoj sredini i da ih podstaknemo da se više angažuju na njenom očuvanju.“

Nikola takođe ističe da je odgovornost svakog društva i njihovih lokalnih zajednica da unapređuje i olakšava kvalitet života za naredne generacije.

,,Zaštita životne sredine je veoma bitna tema, tako da ovim foto-konkursom želimo da istaknemo da nam je bitno da Novi Sad radi na očuvanju i proširenju svojih zelenih površina. Sadašnje generacije imaju još veću odgovornost prema životnoj sredini, jer svaka zelena površina je jako značajan filter za sve nivoe zagađenja.“

Fotografija: Pixabay

Žiri će fotografije ocenjivati nezavisno po osnovu dodeljenog broja fotografiji. Članovima žirija neće biti poznato ime i prezime autora fotografije. Sve pristigle fotografije naći će se u foto-galeriji na ovom sajtu po okončanju prijava na konkurs, s tim da do proglašenja pobednika imena autora neće biti prikazana.

Način prijavljivanja na konkurs:

Fotografije se dostavljaju u elektronskom obliku putem prijavnog formulara sa ovog sajta. Minimalna rezolucija fotografije mora iznositi 10 megapiksela, odnosno 4216×2372 piksela u odnosu 16:9. Dozvoljeni su i drugi formati, s tim da barem jedna od dimenzija mora biti 4216 piksela ili veća. Maksimalna prihvatljiva rezolucija iznosi 25 megapiksela, odnosno veličina fajla ne sme prelaziti 20MB. Fotografije se dostavljaju u JPEG ili PNG formatu. Fotografije je moguće dostaviti i u GIF formatu u takmičarskom delu konkursa, s tim da organizator ima pravo da od autora zahteva da dostavi drugi format radi štampanja fotografije za izložbu. Za dodatna pitanja ili ukoliko imate tehničkih poteškoća sa slanjem prijave, možete nas kontaktirati putem e-maila na adresu: kontakt @ respolis.org.

Sve fotografije treba da sadrže sledće informacije (ili u tekstu poruke prilikom slanja ili zabeležene u metadata and tags):

  • Ime i prezime autora;
  • Naslov fotografije;
  • Naziv filma (za analogne fotografije uneto u polje tag ili opisano u tekstu poruke);

Žiri ima pravo da zahteva dopunu gore navedenih informacija ukoliko ih fotografija ne sadrži, odnosno ima pravo da odbije učešće kandidata ukoliko ih kandidat ne dostavi po pozivu žirija.

Fotografije moraju biti autorske i nije dozvoljeno dostavljati tuđe fotografije na konkurs ili fotografije preuzete sa interneta.

oglas
Verujem u ljubav, dobra dela i dobro u ljudima. Zelene priče vidim kao mesto gde mogu da širim inspirativne priče o moćnim ljudima koji menjaju svet. Po stečenom srednjem obrazovanju sam filolog, po fakultetskom diplomirana novinarka. Znatiželjna putnica i večno željna avantura.