Srbija je načinila svoj prvi dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju „Agende 2030“, kako se navodi na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Ovaj izveštaj predstavljen je na Političkom forumu visokog nivoa, održanog 17. jula u Njujorku. Ceo forum trajao je od 9. do 19. jula i bavio se napretkom u pogledu ciljeva održivog razvoja definisanih Agendom 2030.

16 zemalja je predstavilo dobrovoljne nacionalne izveštaje (VNR) tokom dve sesije. Zemlje koje su prezentovale svoje izeštaje su: Centralnoafrička Republika, Esvatini, Irak, Sveta Lucija, Srbija, Tonga, Južna Afrika, Ruanda, Kuvajt, Novi Zeland, Čad, Gana, Izrael, Timor-Leste, Tanzanija i Vanuatu. (IISD)

Na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, ističe se da je dobrovoljni nacionalni izveštaj Republike Srbije napisala Međuresorna radna grupa za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, uz predsedavanje ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Takođe, navodi se da je u radu ostvarena saradnja sa državnim organima, jedinicama lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva, privrednim akterima, akademskim zajednicama, međunarodnim organizacijama i ostalim akterima.

Pri sastavljanju izveštaja uzeto je u obzir mišljenje Ombudsmana Srbije i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Narodne skupštine Republike Srbije, Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Organizovan je konsultativni proces sa omladinom od marta do aprila 2019. godine. U izveštaju je objašenjeno da je ovaj proces uključio panele mladih sa Ombudsmanom i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, kao i da je upućen javni poziv mladima putem društvenih mreža, organizacija građanskog društva i škola, da iskažu stavove u posebno organizovanoj onlajn anketi. Anketa je sprovedena na U-Report digitalnoj platformi, a mišljenja u ovoj anketi iznelo je 550 dečaka i 1.587 devojčica. 

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom uputila je javni poziv i organizacijama građanskog društva da pruže svoj doprinos kreiranju ovog izveštaja, putem anketnog upitnika.

Izveštaj obuhvata i poslovni sektor, kako se navodi u izveštaju. Naime, upućen je poziv da se ispunjavanjem usmeravajućeg dokumenta za samoocenu sopstvenih aktivnosti doprinese izveštaju, a odazvale su se sa najpotpunijim preglednim prilozima o preduzimanim aktivnostima, Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije i pojedine članice Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija u Srbiji. 

  • Ocenjeno je da bi preduzimanje sveobuhvatne kampanje upoznavanja celokupnog građanstva sa glavnim nalazima ovog izveštaja i planom budućih koraka bila aktivnost u ispravnom pravcu radi podizanja javne vidljivosti Agende 2030 i njenih COR svakome i svuda u Srbiji.  (Izveštaj)

Predstavljajući izveštaj Republike Srbije, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović i delegacija izveštaja istakli su glavne stavke: centralni fokus je na deci i mladima; uloga Stalne konferencije o gradovima i opštinama o procenama potreba; važnost jasno definisanih sredstava koja su izdvojena za sprovođenje ciljeva održivog razvoja u budžetu.

Na sajtu „IISD reporting service“, o toku izlaganja nacionalnih izveštaja u Njujorku, opisano je da je Dejanovićeva istakla ulogu procesa dobrovoljnih izveštaja u pokretanju nacionalnog poziva za saradnju sa organizacijama civilnog društva, te ulogu lokalnih zajednica u prevođenju ciljeva održivog razvoja u nacionalne prioritete; (IISD)

Osvrt na Politički forum o održivom razvoju možete pogledati u videu.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.