ČINJENICE O MORSKIM KORNJAČAMA

Čovjek dovodi u opasnost od ugroženosti šest od sedam vrsta morskih kornjača, prema podacima See turtles vebsajta. Tužno je da se one suočavaju sa mnogim opasnostima i samim svojim plivanjem u moru. Naprimjer, ovo može biti slučajno uplitanje u ribarsku opremu, gubitak mjesta za polaganje jaja i hranjenje zbog razvoja priobalnih područja, lova kao i zagađenja okeana plastikom.

Fotografija: pixabay

Ova stvorenja su se dobro prilagodila životu u moru, ali da bi preživjele, potreban im je vazduh.  Zavisno od vrste, njihova veličina značajno varira.  Mogu imati od 50 do 500 kg.  Prenosimo nekoliko činjenica o morskim kornjačama sa vebsajta See turtles.

  • Svih sedam vrsta je ugroženo.  Od toga dvije vrste su u kritičnoj opasnosti, i to Kempova morska kornjača i morska kornjača koja ima usta nalik jastrebu. 
  • Procjenjuje se da samo jedna o 1000 mladih morskih kornjača preživi.  One imaju mnogo prirodnih neprijatelja, kao što su ptice, rakovi, ribe, i sisari poput rakuna.  Ali, odrasle ženke tokom života polože hiljade jaja, tako da nekoliko od njih preživi i uspije da održi vrstu.
  • Pol morskih kornjača, kao i kod drugih reptila, zavisi od temperature gnijezda.  Ova temperatura je obično oko 29 stepeni Celzijusa, ali može i da varira od vrste do vrste i lokacije.  
  • Morske kornjače nemaju omiljenu hranu iako većina voli meduze.  Svaka vrsta ima svoj omiljeni plijen i hranu, od morske trave, rakova, meduza do morskih sunđera.
  • Neke morske kornjače preplivavaju velike daljine u potrazi za hranom, dok neke ostaju u blizini kuće.  Džinovska kožasta kornjača i Glavata kornjača mogu preći hiljade milja godišnje, dok Zelena morska kornjača prelazi značajno kraće udaljenosti.  Morska kornjača koja ima usta slična jastrebu gotovo i da ne napušta dom.

Morske kornjače žive u svim svjetskim okeanima i polažu jaja na tropskim i subtropskim plažama svakih 2 do 5 godina.  Nakon 60 dana mlade kornjače izlaze iz pješčanih gnijezda i odlaze u okean, gdje provode nekoliko godina, da bi se naposlijetku, kao odrasle, skrasile u zaštićenim zalivima, estuarima i drugim priobalnim područjima.    

Fotografija: pixabay

U potrazi za hranom pojedine morske kornjače prelaze ogromne udaljenosti.  Neke Glavate kornjače polažu jaja u Japanu, a zatim migriraju do Južne Donje Kalifornije u Meksiku radi potrage za hranom, da bi se ponovo vratile kući.  Džinovska kožasta kornjača može da podnese veoma nisku temperaturu vode, oko 5 stepeni Celzijusa i može se naći od Čilea do Aljaske.   

OPASNOST OD ČOVJEKA

Ova prastara stvorenja su na zemlji već više od 100 miliona godina.  Od opasnosti sa kojima se suočavaju su zaplitanje u ribarsku opremu od čega se obično udave, gubitak staništa i čovjekova konzumacija njihovih jaja i mesa.  

Razvoj priobalnog područja može uništiti njihova gnijezda, kao i uticati na koralne grebene.  Vještačka svjetlost iz kuća i drugih zgrada odvlači mlade od okeana.  Zagađivače poput plastičnih vrećica morske kornjače često greškom progutaju misleći da je hrana, što blokira njihova crijeva i često ih ubije.       

Izvor originalnog teksta: See turtles

oglas
Sonja Pržulj je rođena 19. 06. 1981. godine u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, gdje živi i radi. Diplomirala je na Odsjeku za engleski jezik i književnost pri Univerzitetu u Banjaluci 2005. godine. Trenutno je na postdiplomskim studijama iz bibliotekarstva i informatike na Filozofskom fakultetu pri Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija. Od 2005. godine zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, gdje obavlja poslove bibliotekara i stručnog savjetnika za engleski jezik i književnost. Od stranih jezika, pored engleskog, tečno govori i francuski jezik. Omiljeni hobiji su joj planinarenje, ekologija, pisanje blogova, čitanje, druženje, i putovanje.