Kada sam bila devojčica, odrasli su imali običaj da mi kažu da lijem “krokodilske suze” ako bih cmizdrila zbog nečega. Ja sam tada zamišljala da su te krokodilske suze jedne ogromne suze, u kojima ćemo svi da se podavimo, jer sam ja u velikoj žalosti. Zapravo, taj termin se koristi kada za nekog mislimo da plače “lažnim” suzama, u cilju da postigne nešto što drugačije nije uspeo.

Krokodili zaista plaču.

Naime, tokom proždiranja plena gutaju previše vazduha, koji u dodiru sa lakrimalnim žlezdama izaziva plač. U mnogim jezicima se koristi izraz “krokodilske suze” za lažno, izveštačeno plakanje, jer izgleda kao da krokodili lažno oplakuju svoje žrtve.

Jedan od najsmrtonosnijih predatora na svetu, koji svake godine ubije oko 1000 ljudi, ima jedinstvene čeljusti. Njuška im je izuzetno osetljiva i prilagođena za lov u vodi. Prekrivena je specifičnim receptorima, kojima mogu detektovati i najmanju promenu pritiska u vodi. Imaju najjači ugriz u životinjskom carstvu zahvaljujući snažnim mišićima glave.

Bliski rođaci ptica i dinosaurusa, Familija Crocodilia sačinjena je od pravih krokodila, aligatora i kajmana. Razlika između krokodila i aligatora je u obliku njihovih čeljusti. Krokodili imaju njušku u obliku latiničnog slova V, dok aligatori imaju zaobljeniju, u obliku latiničnog slova U. Takođe, kad aligator zatvori svoje čeljusti, zubi iz donje vilice su prekriveni gornjom vilicom, a kod krokodila možemo videti zube i kada im je čeljust zatvorena.

Veličina tela se kreće od 1.5 m do čak 7 metara dužine, a teže i preko 1 tone.

Naseljavaju tropske vode, slatke i slane. Prilagođeni su na lov iz prikrajka, i to se najviše ogleda u specifičnoj građi očiju (imaju treći kapak), koje jedine “vire”, i nalaze se iznad površine vode tokom vrebanja plena. Odlično vide i tokom noći. Pod vodom mogu zadržati dah oko sat vremena, jer imaju jedinstvenu građu srca, koje je četvorokomorno, a u vodi se ponaša kao trokomorno.

Neke od ostalih zanimljivih činjenica o ovom zastrašujućem reptilu:

  • izuzetno brzi – mogu trčati brzinom 17 km/čas, a u vodi su još brži,
  • gregarna vrsta – žive u grupama
  • da li će se iz jajeta izlegnuti mužjak ili ženka zavisi od temperature sredine na temperaturi gnezda od oko 30 °C iz jaja se izležu ženke, a na višim temperaturama iz jaja će se izleći isključivo mužjaci
  • vode računa o svom potomstvu tokom prve godine njihovog života
  • mnoge vrste su kritično ugrožene zbog degradacije staništa
  • apex predator (na najvišem nivou u lancu ishrane) – neophodni su za održavanje ravnoteže u ekosistemu.

I za kraj, moj omiljeni pozdrav na engleskom jeziku:

See you later, alligator!

oglas

NAPIŠI ODGOVOR

Molimo vas da upišete komentar!
Molimo Vas da upišete ime