Budžetom za 2019. godinu, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo 41 milion dinara za projekte pošumljavanja. Na Konkurs su pristigle 23 prijave, od kojih je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, pet lokalnih samouprava ispunilo sve uslove Konkursa.

Sredstva izdvojena za pošumljavanje na ovom konkursu iznose nešto više od 18 miliona dinara, a dodeljuju se Opštini Bela Palanka, Gradu Pančevu, Gradu Kikindi, Opštini Vrnjačka Banja i Gradu Šapcu za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja.

Fotografija: Pixabay

Najviše je dodeljeno Kikindi, 6,7 miliona dinara, Pančevu pet miliona, Vrnjačkoj Banji tri miliona dinara. Beloj Palanci idu sredstva u iznosu malo većem od dva miliona, dok je Šapcu dodeljeno malo manje od milion dinara.

U obrazloženju Ministarstva, većinski razlozi za nepotpunost podnesenih projekata jesu premali udeo finansijskog učešća samih opština, nejasno određivanje vrsta kojima će se pošumljavati, a neki projekti nisu podneti u elektronskoj formi.

Ono što se takođe navodi jeste da su neke opštine podnele projekat pošumljavanja sa alohtonim vrstama, odnosno vrstama koje su unete u oblasti u kojima se ranije nisu nalazile i koje nisu oblasti njihove prirodne rasprostranjenosti, dok je konkursom propisano korišćenje autohtonih vrsta, odnosno vrsta koje naseljavaju oblasti svoje prirodne rasprostranjenosti.

Primedbe na preliminarnu rang listu podnele su Opštinska uprava Svrljig i Grad Pirot, međutim one su odbačene kao neosnovane. Obrazloženja Ministarstva mogu se pročitati u konačnoj rang listi.

Fotografija: Ministarstvo zaštite životne sredine

Pošto je ostalo još 20 miliona dinara u budžetu namenjenom za pošumljavanje, planira se raspisivanje još jednog konkursa u julu.

  • „Budući da nam je od predviđenih sredstava ostalo oko 20 miliona dinara ponovićemo Konkurs za jesenje pošumljavanje, sadnju drveća i svega ostalog za šta su sredstva opredeljena, za koji verujem da će već prvog jula ove godine biti raspisan“ – rekao je ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan

On je naglasio i da je potrebno da lokalne samouprave dobro prouče uslove konkursa i da ukoliko im je potrebna pomoć oko prijave, mogu da se jave Ministarstvu.

oglas
Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.