Istraživanje sprovedeno na jednom od najbistrijih i najčistijih jezera u svetu ukazuje na zaključak da se mikroplastika nalazi i u slatkovodnim sistemima, a ne samo u okeanima.

Od plutajućih ostrva smeća pa sve do utroba riba i morskih ptica, sveprisutna plastika svih veličina u okeanima čest je predmet istraživanja i već je dobro dokumentovana, ali još uvek raspolažemo s nedovoljnim podacima o mikroplastici u jezerima.

„Puno se pažnje posvećuje plastici u okeanskim vodama, a naši se slatkovodni sistemi, i to posebno jezera, prilično se zanemaruju“, navodi Katie Senft, istraživačica u Centru za istraživanje okoline na univerzitetu Kalifornija u Davisu.

„Ovaj problem zanemaren je i u jezeru Tahoe, a još ne znamo koje su dugotrajne posledice plastike u našim vodama i našem tlu.“

Senft je prošlog leta započela s uzimanjem uzoraka vode na četiri plaže u sklopu prvog istraživanja mikroplastike u jezeru Tahoe. Iako bez osiguranih sredstava za finansiranje ovog istraživanja, Senft je i ovog leta nastavila uzimati uzorke s plaža Incline i Hidden Beach, a cilj joj je uzorkovati barem četiri plaže svaka tri meseca i tako proučavati ne samo otpad, već i izvore plastike iz atmosferskog taloženja i oticanja oborinskih voda.

Foto: Jezero Tahoe; Pexels.com

Međutim, Senft se nada da će osnovni podaci koje će skupiti u toku svog istraživanja podstaći u skretanju pažnje na ovaj problem, postaviti temelje za merenja koja se mogu provesti u jezeru Tahoe i utvrditi metode koje naučnici mogu primeniti pri proučavanju mikroplastike u drugim jezerima.

Mikroplastika dospeva u slatkovodne sisteme kroz mikročestice koje ispušta odeća pri pranju

Za razliku od mnogih slatkovodnih sistema, otpadna voda koja nastaje u slivu jezera Tahoe cevima se preusmerava te tako ipak ne dospeva u jezero. Otpadne vode glavni su izvor mikroplastike u slatkovodnim sistemima gde su glavni plastični zagađivači mikročestice – mali delići vlakana koji dospevaju nazad u vodene sisteme iz odeće pri njenom pranju.

„To znači da mikroplastika koja je pronađena u jezeru Tahoe dospeva najverovatnije iz nepropisno odloženog otpada“, zaključuje Senft.

Stanovnici i posetioci mogu pomoći pri rešenju ovog problema smanjenjem količine plastike koju donose na plaže. Jezero Tahoe proteže se uz granicu američkih saveznih država Kalifornija i Nevada te ima jednu od najčišćih pitkih voda u SAD-u tako da bi zamena pakiranja malih bočica za vodu s trajnijima i onima za višekratno korištenje bio dobar početni korak.

S tim ciljem izrađena je i aplikacija TapApp koja može uputiti ljude do obližnjih stanica za punjenje vode. Za druge plastične predmete potrebno je pobrinuti se da se sve ono što se donese na plažu baci ili odnese s plaže.

„Verujem da se problem plastike u jezeru Tahoe može rešiti“, uverena je Senft.

„Ljudi smatraju da sami ne mogu uticati na promenu, ali zapravo svi mi imamo velik uticaj na zaštitu okoline. Kada bi svako pokupio svoje smeće, to bi već bio velik napredak.“

Izvor: Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

oglas
Redakcija portala Zelene priče.