Činjenica da u Sjedinjenim Američkim Državama u zatočeništvu živi više tigrova nego što ih je u divljini u ostatku sveta sigurno je zaprepastila sve one koji su gledali dokumentarac „Tiger King”. Kadrovi gde se prikazuju mladunci tigra koje prislanjaju uz lice posetilaca kako bi napravili fotografiju, maženje mladunaca kao i okrutnost u trenutku kada vlasnik prestane da zarađuje na životinji sigurno nikoga nisu ostavili ravnodušnog. Problematično je ophođenje prema ovim egzotičnim životinjama i pravo pitanje je hoće li one u budućnosti opstati na svojim prirodnim staništima ili će biti korišćene isljučivo za profit i kao ukrasi za selfije.

Danas je njihov dan!

Svetski dan tigra, 29. jul, obeležava se svake godine od 2010. sa ciljem da se podigne svest o očuvanju tigrova i promoviše globalni sistem za zaštitu prirodnih staništa tigrova. Mnogi faktori uzrokovali su pad broja jedinki, uključujući gubitak staništa, klimatske promene, lov i krivolov, a njihova populacija opala je za 97% u poslednjih sto godina.

Fotografija: Pexels

Te godine na Samitu u Sankt Petersburgu, koji je inicirala Svetska fondacija za prirodu (WWF), lideri 13 zemalja u kojima i dalje žive tigrovi  (Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjamnar, Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam), obavezali su se na „Tx2 cilj“, odnosno da udvostruče broj tigrova do 2022. godine.

Najveće mačke na svetu

Tigar je jedna od četiri vrste „velikih mačaka“, ujedno i najveća mačka na svetu. Vrhunski je predator, a u brojnim istorijskim mitovima istočnjačkih zemalja tigar se smatra kraljem svih zveri. Bengalski tigar je najpoznatija podvrsta i sačinjava približno 80% ukupne populacije. Još neke podvrste su sumatranski, sibirski i južnokineski tigar dok su podvrste indokineskog, javanskog, kaspijskog i balijskog proglašene kao izumrle, piše „Ekoblog”.

Fotografija: Pexels

Tigrovi su nekada šetali čitavim azijskim kontinentom, ali kao posledica ljudske ekspanzije danas se njihov broj znatno smanjio. S obzirom da je došlo do velike degradacije i gubitka njihovog prirodnog staništa, oni sada preživljavaju u malim, izolovanim delovima šuma gde su na meti lovokradica i gde se javljaju problemi sa pronalaskom partnera sa kojim nisu u srodstvu. Apsolutno sve podvrste tigrova su klasifikovane kao ugrožene ili kritično ugrožene od strane Internacionalne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Da li ste nekad čuli za ligra ili tigona?

Ligar je životinja nastala ukrštanjem mužjaka lava i ženke tigrice. Ligar predstavlja najveću vrstu mačaka na celom svetu. Mužjaci mogu narasti od 3 do 3,6 metara, što ih  čini  većim od Sibirskog tigra. Jedinke poseduju pruge na telu kao i tigar, ali mladunci mogu imati pege koje podsećaju na šare leoparda. Ovaj fenomen nije zaobišao ni Ginisovu knjigu rekorda, tako da je titulu najvećeg ligra poneo Herkul, koji je težak 410 kilograma, a dug 3,6 metara, rođen u Zoo vrtu i Salt Lake city-u. Jedna od pretpostavki jeste da ova vrsta hibrida ne bi bila uspešna u prirodi, zbog velike tromosti kao i nemogućnosti  lova iz zasede.

Screenshot sa sajta Blic.rs
Screenshot sa sajt Zov.rs

Postoji i hibrid nastao ukrštanjem mužjaka tigra i ženke lava – tigon. Kao i prethodna vrsta , nasleđuju osobine od oba roditelja, ali ono što je zanimljivo jeste da za razliku od ligra, tigon ne prelazi veličinu svojih roditelja.Ova vrsta je takođe fertilna i čuva se u zatočeništvu, zbog straha da se, kao ni ligar, ne bi uspešno prilagodio u prirodi, navodi Centar za razvoj ideja.

Zanimljivosti:

  • Svaki tigar ima raspored pruga po telu koji je specifičan samo za njega, nešto poput ljudskog otiska prsta – ne postoje dva identična na svetu, pa tako ne postoje ni dva tigra sa istim rasporedom pruga.
  • Ima dovoljno snage i hrabrosti da pođe u lov na divljač, koja je čak dva puta veća od njega samog.
  • Tigrovi u zrelom dobu uglavnom vode samostalni život, ne dele svoj plen ni sa kim i u potpunosti provode vreme sami.
  • Beli tigrovi se mogu svrstati u retku pojavu i bez izuzetka svi imaju plave oči, dok sve ostale vrste tigrova imaju žute oči, zbog gena koji je povezan sa belom bojom krzna. 2009. godine, dogodio se izuzetak, da mladunče dva bela bengalska tigra bude rođeno bez pruga. Smatra se da u svetu postoji samo 20 jedinki ove vrste.
  • Tigar je u stanju da preskoči distancu od 6 do 8 metara, a da u visinu može da skoči i više od 5 metara, naravno, sve u zavisnosti od svoje veličine i težine.
  • Iako nisu najbolje prilagođeni „noćnom“ životu, svakako oči tigra u mraku vide  puta jasnije od ljudskih očiju, navode na sajtu „10naj„.

oglas
Zelenim pričama sam se priključila jer smatram da priroda predstavlja jedan neobičan i zagonetan svet koji je vredan proučavanja. Svaka priča je jedinstvena, inspirativna i iz svake od njih ćete naučiti nešto novo. Studiram žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.